NAM lijdt recordverlies van 315 miljoen euro

Het hoofdkantoor van de NAM in Assen
Het hoofdkantoor van de NAM in Assen © Google Streetview
De NAM heeft over 2020 een verlies geleden van 315 miljoen euro. Dat kwam onder meer omdat er in Groningen minder gas wordt gewonnen. Ook spelen de lage olie- en gasprijzen als gevolg van de coronacrisis een rol.
Door de warme wintermaanden is er zelfs minder gas gewonnen in Groningen dan mag, meldt RTV Drenthe. Daarnaast is de NAM veel geld kwijt aan het betalen van de schade als gevolg van de aardbevingen in Groningen.

Zet vraagtekens bij vergoeding

De NAM zegt de schade als gevolg van de aardbevingen te zullen blijven vergoeden. Wel stelt het bedrijf vraagtegens bij de hoogte van de geclaimde schade. Ondanks dat er minder bevingen zijn, moet de NAM nog steeds even veel geld vergoeden. Het bedrijf heeft de ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken gevraagd hoe dat kan.
De NAM zegt nog altijd een financieel gezond bedrijf te zijn. De olie- en gasprijzen zijn dit jaar weer op niveau. Ook zorgen de reorganisaties ervoor dat de kosten naar beneden gaan. In de toekomst zal het aantal werknemers zijn gehalveerd ten opzichte van vorig jaar.