Tien jaar na drama van Baflo: ‘Haar foto hangt hier nog altijd aan de muur’

Het drama in Baflo is vandaag tien jaar geleden
Het drama in Baflo is vandaag tien jaar geleden © Anjo de Haan/ANP
Tien jaar geleden sloeg Alasam S. in Baflo zijn vriendin Renske Hekman dood met een brandblusser. Op de vlucht schoot hij motoragent Dick Haveman dood. Hoe kijken betrokkenen tien jaar later terug?
Ze pakt de rouwkaart van de wand tijdens het bellen. ‘Haar foto hangt hier nog, ik zie haar elke dag’, zegt Lenie ’t Hart over Renske Hekman, die als bioloog onderzoek deed naar zeehonden op de Dollard. ‘Het was echt een topwijf. Ik kom vaak nog dingen van haar tegen. Stukken die ze geschreven heeft en die in ons archief staan.’
Renske Hekman is 29 jaar oud als ze op 13 april 2011 vraagt of ze iets eerder van haar werk in het zeehondencentrum in Pieterburen naar haar appartement in Baflo mag. ‘Ze moest naar haar vriend toe’, zegt ’t Hart, die verder ook niet weet waarom ze eerder van haar werk vertrok. Renske kennende was er iets serieus aan de hand: ze was dol op haar werk.

Uitgeprocedeerd

Er is zeker iets serieus. Haar vriend Alasam, met wie ze sinds een paar jaar een relatie had, voelt zich niet goed. Hij is uitgeprocedeerd en moet terug naar zijn geboorteland Benin. Dat gegeven maakt de krantenbezorger neerslachtig. Hij gebruikt antidepressiva en heeft net een aanpassing in zijn medicatie gehad. Eerder had zo’n aanpassing tot psychotische verschijnselen geleid.
Alasam wil die avond de woning van Renske verlaten. Zij probeert hem tegen te houden in de kleine gemeenschappelijke gang. Alasam slaat haar dood met een brandblusser. Buren die op het geschreeuw afkomen, bellen 112.
De hal waar Renske werd vermoord
De hal waar Renske werd vermoord © Noor Vloeimans/RTV Noord
Terwijl Renske dood in de gang ligt, gaat Alasam ervandoor. Hij vlucht richting het station, vlakbij Renskes woning. Bij het station stuit hij op motoragent Dick Haveman. In een worsteling pakt Alasam zijn dienstwapen af en schiet de agent van dichtbij door zijn hoofd.

'Het is Dick, en het is niet goed'

De pers is al snel op de hoogte en ook journalist André Spaansen van de Telegraaf spoedt zich naar Baflo. Het is koud en donker, ongeveer het hele dorp is afgezet met politielinten. De fotograaf met wie hij op pad is hoort een portofoon van een agent kraken. ‘Het is Dick, en het is niet goed’, zegt een overslaande stem.
De woordvoerders van de politie zijn zwaar aangeslagen door de dood van hun collega. Ze beleggen een persmoment op het politiebureau in de stad.
Ik heb geluk gehad dat er een auto stopte, waardoor hij was afgeleid en ik weg kon komen. Ik heb nog nooit zo hard gerend
Hielke Buma - krantenbezorger in 2011
Rond middernacht horen journalisten daar wat er op dat moment bekend is over de dood van Dick Haveman en Renske Hekman.
Spaansen weet dan nog niet heel veel. Wel is hem direct duidelijk dat de gruwelijke gebeurtenissen een enorme impact hebben in Baflo. ‘Een dubbele moord in zo’n klein Gronings dorp, dat verwachten mensen daar niet.’

Online gedenkplaats

De uitvaart van de politieagent maakt indruk op Spaansen. 'Ik denk dat er wel 800 motoragenten door Groningen reden', zegt hij. Dit jaar is de herdenking sober. De familie van Haveman heeft voor zijn tiende sterfdag een online gedenkplaats opgericht, waar iedereen een bericht achter kan laten.
Ook Hielke Buma uit Baflo denkt af en toe terug aan de gebeurtenissen van tien jaar geleden. Hij had als 15-jarige scholier een krantenwijk en kwam S. tegen op de vlucht. ‘Hij pakte mij bij mijn schouder en schreeuwde: ‘Meekomen!’ Ik heb geluk gehad dat er een auto stopte, waardoor hij was afgeleid en ik weg kon komen. Ik heb nog nooit zo hard gerend.’
Buma woont op steenworp afstand van het station en de plek waar S. uiteindelijk wordt opgepakt. Nadat hij is neergeschoten weten agenten S. te overmeesteren.
Het gebouw waar Renske woonde
Het gebouw waar Renske woonde © Noor Vloeimans/RTV Noord

Terugkeer naar Benin

Tien jaar later spreken de collega's van Dick Haveman nog altijd met veel waardering over hem. 'Dit verschrikkelijke incident heeft tot op de dag van vandaag enorm veel impact op onze politiemensen. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van Dick Haveman en Renske Hekman’, zegt een woordvoerder.
Alasam S. wordt veroordeeld tot 5,5 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Sinds 2017 wordt hij in een kliniek behandeld. Hij moet na zijn behandeling terug naar Benin.
Inmiddels wil hij graag terug naar zijn geboorteland en zijn familie. Hij is bezig met het opzetten van een eigen bedrijf. Wanneer hij vertrekt, hangt af van zijn herstel, de behandelmogelijkheden daar, en wanneer de documenten in orde zijn. Vooralsnog verschijnt hij volgend jaar voor de derde keer voor de rechtbank in Groningen om zijn tbs te verlengen.