Natuurorganisaties scharen zich achter petitie tegen stroomkabel Schier

De route van de nieuwe ondergrondse stroomkabel
De route van de nieuwe ondergrondse stroomkabel © RTV Noord
Acht natuurorganisaties sluiten zich aan bij protesten van bewoners tegen de aanleg van een stroomkabel onder Schiermonnikoog door.
Netbeheerder TenneT moet een kabel aanleggen om de stroom van een nieuw windmolenpark op zee, zo'n 80 kilometer uit de kust van Groningen, naar land te exporteren. De geplande route van de stroomkabel gaat vanaf het windmolenpark naar Schiermonnikoog. Daar wordt de kabel onder natuurgebied de Balg aangelegd. Vervolgens komt de route in de polder boven Kloosterburen aan land.

Petitie

De eilanders zijn hier fel op tegen, omdat de aanleg van de kabel de kwetsbare natuur op de Balg zou aantasten. Intussen is een petitie gestart tegen dit tracé. De natuurorganisaties, waaronder Natuurmonumenten, de Waddenvereniging en het Groninger Landschap, ondersteunen dit protest.
In een gezamenlijke brief uiten zij hun zorgen. 'Er zal hier niet één keer, maar vaker, in meerdere jaren, grootschalig gewerkt worden aan de aanleg van stroomkabels. Daarmee wordt unieke natuur steeds weer opnieuw beschadigd en krijgt ze geen tijd te herstellen.'

Randstad

Daarbij doen ze een oproep om te kijken naar de meest efficiënte route. 'De meeste stroom wordt gebruikt in de randstad en door zware industrie. De aanlanding van stroomkabels kan efficiënter, met minder natuurschade en wellicht in samenwerking met andere landen. Wij roepen op deze mogelijkheden veel beter en breder te onderzoeken.'