Boze Ter Apelers: Rundehaven wordt een betonwijk

Bewoners aan de Rundezoom in Ter Apel gaven dinsdag bij de Raad van State in Den Haag een toelichting op hun bezwaren tegen de bouw van nieuwe woningen tegenover hun huizen. 'Het is één grote betontoestand aan het worden.'

De bezwaarmakers willen dat voorlopig drie woningen worden geschrapt uit het bestemmingsplan waarin de gemeente Westerwolde veertig extra woningen in de wijk Rundehaven heeft opgenomen.

Uitzichtverlies

De omwonenden hebben vooral problemen met het verlies van hun uitzicht op de groenstrook, waar nu geen bebouwing staat. De hele strook wordt verkocht aan particulieren. De kavels stonden al in de verkoop. Grondeigenaar Schoonderbeek van het gelijknamige bouwbedrijf zei tijdens de zitting dat hij de verkoop even heeft stilgelegd in afwachting van de uitspraak.

Bang voor wateroverlast

De bewoners van de Rundezoom hebben ook bezwaar dat de bermstrook aan de overkant van de weg komt te vervallen. Die wordt bij de kavel getrokken die Schoonderbeek gaat verkopen. Omdat de bermstrook water afvoert, vrezen ze voor wateroverlast op hun eigen percelen.

Te smal

Ze hebben nog meer argumenten ingebracht: de Rundezoom is minder dan vijf meter breed en zou zonder zonder bermstrook te smal worden voor bijvoorbeeld de brandweer. Bovendien kan er ook niet meer geparkeerd worden, aldus de bewoners.

Parkeerplaatsen op eigen terrein

De gemeente Westerwolde vindt dat de weg breed genoeg blijft, ook voor hulpdiensten. Schoonderbeek heeft in zijn koopcontract opgenomen dat kopers die er een huis gaan bouwen drie parkeerplaatsen op eigen terrein moeten aanleggen.

De Raad van State doet over enkele weken uitspraak.

Meer over dit onderwerp:
BRANDWEER
Deel dit artikel:

Recent nieuws