Water moet fruitbomen beschermen tegen vorst: 'Het zijn spannende dagen'

Gerrit Bosschaart in zijn fruitboomgaard
Gerrit Bosschaart in zijn fruitboomgaard © RTV Noord
Stralende zon, een pak sneeuw, keiharde hagel en nachtelijke vorst. April doet wat-ie wil en dat kost fruittelers vaak heel wat hoofdbrekens. Gerrit en Cornelia Bosschaart uit Noordbroek beschermen hun fruitbomen tegen de vorst door ze te beregenen.
Appelbomen en perenbomen worden van bovenaf beregend, zo is de bloesem beschermd tegen de vrieskou. Bevroren water heeft de eigenschap dat het warmte afgeeft, legt Gerrit Bosschaart uit. En dat is hard nodig. 'Je weet nooit precies hoe hard het gaat vriezen. Als het vijf graden vriest, kan het zomaar fout gaan.'

Geen fakkels

Voor de kersen en pruimenbomen is er geen beregening, want dat zou voor schimmel in de bloesem kunnen zorgen. Andere fruittelers gebruiken wel fakkels en vuurkorven om hun bomen warm te houden tijdens de vrieskou, maar Gerrit en Cornelia hebben die fakkels niet. Hiervoor zouden dan ook heel veel fakkels nodig zijn. Soms kan het ook helpen om de kersen en pruimenbomen van onderaf te beregenen.
Water beschermt fruitbomen tegen vorst

Broodwinning

Tussen de bomen hangt een zogenoemde vorstwekker en die gaat af als het gaat vriezen. Gerrit: 'Als-ie afgaat moet ik eruit, de pomp aanzetten en water geven.' De beregening duurt ongeveer tien uur. Per uur levert dat drie millimeter water op, dus zo'n dertig millimeter in totaal.
Leuk is het natuurlijk niet om 's nachts in de vrieskou het bed uit te moeten. Maar het is broodnodig, beseft Gerrit zich. 'Het zijn spannende dagen. Je broodwinning is ervan afhankelijk.'
De knoppen van de fruitbomen van Gerrit en Cornelia Bosschaart
De knoppen van de fruitbomen van Gerrit en Cornelia Bosschaart © Nico Swart/RTV Noord