Brand NorNed-stroomkabel in Eemshaven

EEMSHAVEN - In een loods van elektriciteitsnetbeheerder Tennet in de Eemshaven heeft zaterdag brand gewoed. De brand veroorzaakte flinke rookwolken.
Medewerkers van Tennet kregen om even voor 11.00 uur een brandalarm binnen, waarna de installatie uitviel. Bij een controle in het gebouw bleek dat een van de kabelgoten, die naar de naast elkaar opgestelde filterhuizen lopen, in brand stond. Na de eerste verkenning is de brandweer gestart met blussen door middel van schuim.
De loods staat aan de Robbenplaatweg in het oostelijk deel van de Eemshaven. Tennet verzorgt daar de distributie van NorNed, de hoogspanningskabel tussen de Eemshaven en Noorwegen. Op het punt waar de kabel uit de grond komt en de loods binnengaat, is deze in brand geraakt. Vervolgens ging de kabel smeulen, wat flinke rookwolken veroorzaakte. De rook waaide richting de Waddenzee en vormde zodoende geen gevaar voor omwonenden en het toegestroomde publiek.
De stroomvoorziening is niet in gevaar geweest. TenneT heeft op het moment dat de storing zich aandiende, elders stroom het net binnengehaald. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is onduidelijk. De schade is ook nog onbekend.