UMCG teleurgesteld: zorgpersoneel nog niet ingeënt met Janssen-vaccin

Een zorgmedewerker krijgt een vaccinatie
Een zorgmedewerker krijgt een vaccinatie © ANP
'Dit is een grote teleurstelling en een fikse streep door de rekening.' Een woordvoerder van het UMCG windt er geen doekjes om; dat het kabinet de vaccinatie met het Janssen-vaccin dwarsboomt is balen voor het ziekenhuis.

Leverancier wil niet dat Nederland het vaccin gebruikt

Over het Janssen-vaccin is dezelfde soort onrust ontstaan als over AstraZeneca. In de VS zijn bij enkele mensen ongewone bloedstolsels in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes geconstateerd. Daarom besloot Janssen de levering van vaccins aan Europese landen op te schorten en te vragen de al geleverde vaccins niet te gebruiken. Het kabinet geeft gehoor aan die oproep.

Zorgpersoneel in ziekenhuizen moet wachten

Nederland heeft al 80.000 doses van het vaccin ontvangen. Vanaf donderdag zouden daar zorgmedewerkers mee worden ingeënt. Het UMCG verwachtte eind deze week de vaccins binnen te krijgen, bestemd voor ziekenhuismedewerkers met direct patiëntcontact.
Duidelijk was al wel dat het Groningse ziekenhuis niet voldoende zou krijgen voor al dat personeel. Desondanks is de teleurstelling dus groot. 'Nu gaat het nog veel langer duren voor de zorgmedewerkers zijn geprikt.'

Opnieuw eerst onderzoek door EMA

Het kabinet wil wachten totdat het Europees Medicijn Agentschap (EMA) onderzoek heeft gedaan naar de veiligheid van het middel. Het EMA verwacht dat onderzoek volgende week af te hebben en oordeelt dat het vaccin in de tussentijd gewoon gebruikt worden. Nederland gaat daar niet in mee.
Ook bij AstraZeneca maakte het kabinet een andere afweging dan het medicijnagentschap. Dat oordeelde over AstraZeneca dat de voordelen van vaccineren opwegen tegen de risico's bij mensen jonger dan zestig. Toch koos Nederland ervoor geen 60-minners meer met AstraZeneca in te enten.
Het Janssen-vaccin was ook bedoeld voor de GGZ-instellingen; daar wachten nog circa 35.000 bewoners en medewerkers op een vaccinatie.