Henk Grol naar EK-finale na ‘titanenclashes’ en ruikt aan Tokio (update)

Judoka Henk Grol (36) heeft in Lissabon alle twijfel weggenomen voor zijn deelname aan de Olympische Spelen in Tokio.

De oud-Veendammer heeft zich geplaatst voor de EK-finale na een paar knappe zeges. Hij versloeg zijn rivaal in de klasse boven honderd kilogram, Roy Meyer (29), in een rechtstreeks gevecht. Ook won hij van de nummer één van de wereldranglijst, de Tsjech Lukas Krpalek.

Concurrentiestrijd

Grol is in zijn gewichtsklasse verwikkeld in een concurrentiestrijd met landgenoot Roy Meyer (29) om een plek op de Spelen, waar slechts één judoka per land aan deel mag nemen per gewichtsklasse. Later deze maand beslist een commissie wie er naar de Spelen gaat.

Sterk begin richting clash

Grol begon sterk in Lissabon tegen de Duitser Jonas Schreiber. Hij won overtuigend met twee waza-ari’s. Meyer won zijn eerste partij op straffen van de Roemeen Luca Kunszabo.

De 'titanenclashes'

In de tweede partij was het zover: het gevecht waar veel mensen op hoopten. Grol en Meyer stonden nog niet eerder tegenover elkaar in wedstrijdverband. Meyer begon agressief en Grol moest aanvankelijk enigszins in zijn schulp kruipen, maar niet lang daarna maakte Grol het verwoestend af met ippon, waardoor hij doorgaat naar de halve finale en Meyer verder gaat voor brons.

In de halve finale nam hij het op tegen de Tsjech Lukas Krpalek, de nummer één van de wereldranglijst. Hij zette de Tsjech al snel op twee straffen en maakte het vervolgens opnieuw af met ippon, waardoor hij doorgaat naar de finale. Grol stond in zijn carrière al zes keer in een EK-finale. In 2008, 2015 en 2016 veroverde hij de gouden medaille. In 2009, 2010 en 2013 moest hij genoegen nemen met zilver.

In de finale neemt Grol het op tegen de Rus Inal Tasoev, de nummer drie van de wereldranglijst. Grol verloor (in 2018 en 2021) al twee keer van de sterke Rus.

Eerdere resultaten dit jaar

Grol heeft een uitstekende uitgangspositie voor deelname aan de Spelen. Hij pakte in januari tijdens de Masters in Doha al een bronzen medaille, terwijl Meyer daar in zijn eerste partij werd uitgeschakeld. Bij de Grand Slam van Tel Aviv deed Grol vervolgens niet mee en eindigde Meyer als vijfde. Grol staat zevende op de wereldranglijst, Meyer negende.

Lees ook:
- Alles over de olympische ‘concurrentiestrijd’ van Henk Grol en Kim Polling
- Henk Grol meldt zich af voor Grand Slam Tel Aviv
- Grol pakt brons bij Masters in Qatar en slaat belangrijke slag richting Spelen

Deel dit artikel:

Recent nieuws