Lorentzstraat in Stad tijdens afhalen en brengen scholieren dicht voor auto's

De straat is tijdelijk afgesloten tijdens halen en brengen van de kinderen
De straat is tijdelijk afgesloten tijdens halen en brengen van de kinderen © Beppie van der Sluis/RTV Noord
De gemeente Groningen maakt vanaf deze week van de Lorentzstraat in Stad tijdelijk een schoolstraat. De proef duurt twaalf weken en moet een veiligere situatie opleveren bij basisschool De Starter.
Aan de achterzijde van de school, wordt tijdens de breng- en afhaaltijden van de kinderen de straat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer zodat kinderen veiliger naar school kunnen.
Volgens directeur Annemarie Beukema-Kars is de proef nodig omdat de straat anders volstaat met auto's. En dat levert gevaarlijke situaties op voor voetgangers en fietsers. 'We willen dit graag stimuleren. Wat mij betreft is dit voor altijd.'
'Heel goed en gezond gedrag'

Minder uitlaatgassen

Wethouder Philip Broeksma: 'Een schoolstraat zorgt ervoor dat kinderen veilig de school in en uit kunnen. Andere voordelen zijn een gezondere schoolomgeving met minder uitlaatgassen aan de schoolingang, een rustige sfeer bij de schoolingang en het stimuleren van meer beweging bij de kinderen.'
Ruim baan voor schoolkinderen

Deel van een groter onderzoek

In andere steden zijn er succesvolle proeven afgerond. De gemeente Groningen gaat samen met de school testen of het ook bijdraagt aan een betere schoolomgeving, onder meer door het afnemen van enquêtes. Mogelijk volgt de proef ook bij andere basisscholen in de gemeente.