Westerkwartier wil gemeentehuizen sluiten om kosten te drukken

Het gemeentehuis van Zuidhorn
Het gemeentehuis van Zuidhorn © Archief RTV Noord
De gemeente Westerkwartier wil de gemeentehuizen in Grootegast en Marum sluiten. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van het college van burgemeester en wethouders, dat maandag is gepubliceerd.
De gemeente beschikt sinds de herindeling over vijftien locaties: vier gemeentehuizen, acht buitendienstlocaties en drie vestigingen van sociaal werkbedrijf Novatec. Bij een aantal gebouwen is sprake van achterstallig onderhoud. Bovendien moet de gemeente flink investeren om de panden te laten voldoen aan de nieuwste duurzaamheidseisen.

Vijf opties voor nieuw gemeentehuis

Die investeringen zijn B & W te gortig. In het onderzoek staan vijf opties voor een nieuw gemeentehuis die financieel wél haalbaar zijn:
  1. Uitbouw van het gemeentehuis in Leek;
  2. Uitbreiding van het gemeentehuis in Zuidhorn;
  3. Nieuwbouw op het voormalige terrein van sloopbedrijf Dusseldorp aan de Hoofdstraat in Midwolde;
  4. Nieuwbouw op bedrijventerrein Leeksterveld in Leek;
  5. De gemeentehuizen in Leek en Zuidhorn worden verbouwd en blijven beide open.

Gemeente schrapt werkplekken

De gemeente wil flink schrappen in de hoeveelheid werkplekken. De totale kantoorruimte is ongeveer 40 procent minder dan de optelsom van de huidige gemeentehuizen.
Voor de buitendienst en Novatec is gekeken naar meer onderlinge samenwerking en huisvesting op minder locaties.
Het gemeentehuis in Leek in de tijd dat Leek zelf nog een gemeente was
Het gemeentehuis in Leek in de tijd dat Leek zelf nog een gemeente was © RTV Noord
Uit het onderzoek komen drie geschikte opties naar voren: op de plek van de buitendienst van Grootegast en Noordhorn en een nieuwe werklocatie, waar naast Novatec ook de buitendiensten van Marum en Leek naartoe verhuizen.
In het derde scenario bouwt de gemeente een nieuw pand voor Novatec en de buitendienst aan de Hoofdstraat in Midwolde of op bedrijventerrein Leeksterveld. Oldehove dient in de plannen als sublocatie voor de buitendienst.

Inhaalslag

‘Doorgaan in de huidige huisvesting vraagt jaarlijks veel extra middelen’, licht wethouder Hielke Westra (CDA) de plannen toe. ‘Want er moet een flinke inhaalslag worden gemaakt als het gaat om onderhoudstoestand. Daarnaast hebben we onze duurzaamheidsambities en wettelijke verplichtingen.’
De gemeenteraad wordt op maandag 26 april over het onderzoek geïnformeerd in een raadsbijeenkomst.