Oppositie in Provinciale Staten agendeert debat over Deltaplan Lelylijn

De oppositiepartijen in Provinciale Staten willen de komende woensdag met de coalitiepartijen en gedeputeerde Fleur Gräper in debat.

Zij willen meer te weten komen over de noordelijke inbreng in het Deltaplan dat uiteindelijk moet leiden tot de aanleg van de Lelylijn en de Nedersaksenlijn. Ook moet het bestaande spoor worden versneld. Als tegenprestatie bieden de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland ruimte aan 220.000 nieuwe woningen, bovenop de 100.000 woningen die de regio al wil bouwen.

Nauwelijks betrokken bij totstandkoming

Volgens initiatiefnemer Partij voor het Noorden en de aansluitende oppositiepartijen Groninger Belang, PVV, Ons Groningen, Forum voor Democratie, Code Oranje, SP, 50 Plus en Partij voor de Dieren moet er in Provinciale Staten gesproken worden over de plannen.

'Wij als partij zijn niet tegen de plannen, maar willen er wel over kunnen praten met elkaar', zegt Statenlid Leendert van der Laan (Partij voor het Noorden). Eerder waren zijn fractie en andere fracties kritisch over het feit dat ze nauwelijks betrokken werden bij de totstandkoming van het Deltaplan voor het Noorden.

'Wel regie blijven houden'

De fracties willen onder meer van gedeputeerde Gräper weten wat haar verwachtingen zijn van het Deltaplan. Ook willen de partijen weten hoe de huidige samenwerking in Noord-Nederland verloopt.

'Daarnaast betekent dit plan ook iets gezien de invloed op de ruimte. Wij als regio moeten wel de regie blijven houden', zegt Van der Laan. 'Ook dat gaan we de gedeputeerde vragen.'

Het onderwerp wordt woensdag besproken in de vergadering van Provinciale Staten.

Lees ook:
- Groninger Landschap over bouwplannen: 'Willen noordelingen dit wel?
- Noorden wil 220.000 extra woningen bouwen in ruil voor Lelylijn en Nedersaksenlijn
- ‘Deltaplan Lelylijn moet meeliften op kabinetsformatie’

Meer over dit onderwerp:
LELYLIJN PROVINCIALE STATEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws