Tweede Kamer neemt hele rits gasmoties aan

Gaswinning.
Gaswinning. © ANP
In de Tweede Kamer zijn dinsdag elf moties aangenomen over de gaswinning, schadeafhandeling en versterkingsoperatie in Groningen. De moties zijn een week eerder ingediend tijdens het debat over de gaswinning.
Een van de opdrachten die de Tweede Kamer meegeeft aan het demissionaire kabinet, is om bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen duidelijk te maken dat er niet getornd mag worden aan het bewijsvermoeden en te komen tot een plan om openstaande schades snel en rechtvaardig te beoordelen.

Harde garanties

Sandra Beckerman (SP) en Henk Nijboer dienden daarnaast samen een motie in die er voor moet zorgen dat de regering er voor zorgt dat er harde garanties komen dat de NAM haar verplichtingen kan voldoen, ook al komt het bedrijf in zwaar weer. Ook daar heeft een Kamermeerderheid mee ingestemd.
Nu er geen coalitiedruk is durven partijen eindelijk wel te kiezen voor Groningen
Sandra Beckerman - SP-Kamerlid
Anges Mulder (CDA) en Raoul Boucke (D66) kregen een Kamermeerderheid voor een motie waarin staat dat het kabinet meer actie moet ondernemen om een regeling op te tuigen waardoor mensen die een te lage vergoeding voor waardedaling hebben gekregen van de NAM alsnog worden gecompenseerd. Een motie van Pieter Grinwis (ChristenUnie), Mulder en Beckerman voor de geestelijke zorg in het aardbevingsgebied werd ook gesteund.

Groningse belang boven coalitiebelang

SP-Kamerlid Sandra Beckerman zag meerdere moties aangenomen worden en ze was daar blij door verrast. 'De afgelopen vier jaar werden heel veel moties met één of twee stemmen verschil door de coalitie weggestemd', vertelt ze. 'Nu er geen coalitiedruk is durven partijen eindelijk wel te kiezen voor Groningen. Dit moet de komende jaren wat ons betreft zo blijven. Groningse belangen boven coalitiebelangen.'

Ook moties weggestemd

Een drietal moties is weggestemd door de Tweede Kamer. Zo wil Wybren van Haga van Forum voor Democratie niet dat het Groninger gasveld wordt gesloten, maar dat er op een verantwoorde manier wordt doorgegaan met de gaswinning, waarbij de veiligheid en compensatie voorop staat. Daar kreeg hij geen meerderheid voor.
Van Haga zag nog een motie worden weggestemd, net als Alexander Kops van de PVV over een volledige schadeloosstelling van Groningers in 2021.