Leerlingen uit Grootegast bouwen insectenhotel voor dörpstuun

Leerlingen van De Woldborg in Grootegast bouwen een insectenhotel
Leerlingen van De Woldborg in Grootegast bouwen een insectenhotel © Niels Timmerman/RTV Noord
De onlangs aangelegde dörpstuun in Grootegast moet een klein paradijsje worden voor insecten. Middelbare scholieren en basisschoolleerlingen uit het dorp bouwen samen hotels voor de beestjes.
Leerlingen van middelbare school de Woldborg schroeven deze week het geraamte van de insectenhotels in elkaar. Zij brengen de bouwsels vervolgens naar de drie basisscholen van het dorp. Daar worden ze onder andere gevuld met riet, leem en bamboe – materialen waar insecten zich prettig bij voelen.

'Mooi project'

‘Het is een mooi project’, zegt leerling Lieke Oosting van de Woldborg. ‘Ik vind het leuk om dingen met mijn handen te doen en nu zie je ook echt wat het wordt.’
De dörpstuun ligt rond woonzorgcentrum Het Hooge Heem in Grootegast. Het moet een trekpleister worden waar dorpelingen elkaar ontmoeten. Omringende scholen kunnen er gebruik van maken om hun leerlingen meer over de natuur te leren.
Zo ligt de dörpstuun in Grootegast er nu bij.
Zo ligt de dörpstuun in Grootegast er nu bij. © Niels Timmerman/RTV Noord
Insecten zijn heel nuttige dieren, maar we weten er zo weinig van
Ciska Bos - initiatiefnemer
Nu de grote werkzaamheden zijn afgerond, zijn vrijwilligers druk bezig met de aankleding van de tuin. De insectenhotels vormen daar een onderdeel van. Ze worden nog voor de zomervakantie bij de tuin geplaatst. ‘En dan is het hopen dat er insecten op af komen’, zegt initiatiefnemer Ciska Bos.

Fascinerend wat insecten kunnen

Zij hoopt dat kinderen die de tuin straks bezoeken meer te weten komen over insecten. ‘Het zijn heel nuttige dieren, maar we weten er zo weinig van. Het is fascinerend wat insecten kunnen. Zonder bijen hebben wij bijvoorbeeld geen voedsel. Ik vind het mooi om die kennis door te geven aan de volgende generatie.’
Insectenhotel bouwen