FC Groningen met moeite langs fel spelend De Graafschap

DOETINCHEM - FC Groningen heeft de uitwedstrijd tegen De Graafschap met 1-0 gewonnen. Marcus Berg benutte na een halfuur spelen een strafschop. De Graafschap was vanaf dat moment op jacht naar de gelijkmaker, maar wist geen één van de vele kansen te benutten.
Eerste helft

Marcus Berg kreeg in de negentiende minuut een gele kaart gepresenteerd omdat hij de bal in het strafschopgebied van De Graafschap met de hand raakte. Door de gele kaart mist Berg het volgende duel tegen Willem II. In de 23e minuut kwam Jason Oost van De Graafschap bij een counter vrij voor FC-keeper Luciano te staan. De kleine Braziliaan redde in eerste instantie, maar niet voldoende. In de rebound redde Gibril Sankoh de situatie door voor Oost te komen en de bal te blokkeren. Vijf minuten later kwam FC Groningen met een mooi opgebouwde aanval, maar de pass van Martijn Meerdink naar Ondrej Svejdik kwam net niet aan.
Door een handsbal in het strafschopgebied van de Graafschap verdediger Rogier Meijer, mocht Marcus Berg in de 30e minuut een penalty nemen. De Zweed schoot deze beheerst raak en scoorde daarmee zijn 17e treffer van het seizoen. Vijf minuten voor rust kreeg Pepijn Kluin een aardige kans; Danny Holla trapte de bal uit een vrije trap voor, Kluin kopte richting de linkerkruising, maar keeper Erik Heijblok van De Graafschap bracht redding. Vervolgens leverde een slecht weggewerkte bal door de verdediging van de thuisploeg een kans op voor Sepp de Roover. De Belg krulde de bal van dertig meter richting het doel, maar daarmee ook in de handen van Heijblok. Vlak voor rust dwong De Graafschap een serie corners af waarbij steeds net niet werd gescoord. Zo werd een schot van Oost nog net van de lijn gekopt.

Tweede helft

Trainer Ron Jans wisselde aanvaller Marcus Berg tijdens de rust voor verdediger Paul Matthijs. De Graafschap zette de Groninger verdediging direct onder druk, met daaruit voortvloeiend enkele kansen die voornamelijk door Luciano werden gestopt. Danny Holla kreeg in de vijftigste minuut direct te maken met de felheid van De Graafschap. Hij kreeg een knietje in zijn dijbeen en moest zich buiten de lijnen laten verzorgen. Scheidsrechter Luc Wouters stapte na tien minuten zelf geblesseerd van het veld en liet zich vervangen door de vierde official Karim Saadouni.
De wedstrijd golfde op en neer qua kansen, waardoor Luciano regelmatig zijn katachtige reflexen mocht vertonen. De Graafschap bleef komen, maar ook Groningen wist af en toe uit te breken. Na een voorzet van Lovre in de 53e minuut kregen zowel Femi als, in de rebound, Kluin vlak voor het doel de bal niet in het net. In de slotfase van de wedstrijd probeerde Groningen steeds duidelijker tijd te rekken, maar De Doetinchemmers bleven jagen. In de blessuretijd zetten ze alles op alles en kwam zelfs doelman Heijblok mee naar voren bij een corner. Hij kreeg de bal nog wel op het hoofd, maar er zat geen kracht achter zijn kopbal en was daarmee een eenvoudige prooi voor de uitblinkende Luciano. Dit was meteen de laatste actie van de wedstrijd.

De feiten

De opstelling van De Graafschap:
Erik Heijblok, Muslu Nalbantoglu ('67 Geert den Ouden), Léon Hese, Joost Volmer, Purrel Fränkel; Resit Schuurman, Rogier Meijer, Stijn Wuytens, Jordy Buijs; Jason Oost ('69 Steve de Ridder)en Ben Sahar.
De opstelling van FC Groningen:
Luciano da Silva, Sepp de Roover, Andreas Granqvist, Gibril Sankoh, Ondrej Svejdik, Martijn Meerdink, Femi, Goran Lovre, Danny Holla, Pepijn Kluin ('86 Frank Olijve) en Marcus Berg ('46 Paul Matthijs).
Scheidsrechter: Luc Wouters (Bel)('55 Karim Saadouni)
Toeschouwers: 12.000