Jessica Zweers van Hanzehogeschool is Docent van het Jaar (update)

Biologiedocente Jessica Zweers van de Hanzehogeschool is woensdag uitgeroepen tot Docent van het Jaar 2021 in het hoger onderwijs. De jury van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), dat de verkiezing organiseerde, prijst onder meer haar 'eindeloze creativiteit en geduld'.

Verder heeft de jury bewondering voor de manier waarop zij in coronatijd de omslag heeft gemaakt naar online onderwijs. 'Haar vakgebied (biologie en medisch laboratoriumonderzoek, red.) leent zich daar minder goed voor, maar zij is er toch in geslaagd.'

Bij haar nominatie noemde het ISO Zweers al een 'veelzijdige docente die veel aandacht heeft voor de individuele student. Ze heeft een echte voortrekkersrol als het gaat om onderwijsvernieuwing en wordt door anderen daarom een ‘onderwijspionier’ genoemd.'

'Fantastisch mooie woorden'

In de Jaarbeurs in Utrecht reikte demissionair minister Van Engelshoven de prijs uit aan Zweers. De biologiedocente reageert tijdens de uitreiking: 'Ik wil graag mijn studenten bedanken. Zij hebben mij input gegeven en een spiegel voorgehouden. Ik ben trots op de studenten en ik hoop dat ze dat blijven doen.'

Aan RTV Noord laat Zweers weten blij te zijn met haar nieuwe titel Docent van het Jaar. 'Het is ontzettend gaaf. De jury had fantastisch mooie woorden. Ik herken mezelf erin en ben er ontzettend trots op. Maar het moet nog wel even bezinken.' Het juryrapport moet ze daarom op een later moment nog maar eens nalezen, denkt ze.

25.000 euro

Naast de titel ontvangt Zweers een beurs van 25.000 euro, die gebruikt kan worden voor onderwijsvernieuwing. 'We gaan nu om de tafel om te kijken hoe we dat gaan besteden,' zegt Zweers daarover. Een aantal ideeën heeft ze al wel, die de komende tijd verder worden uitgewerkt.

Aandacht voor goed docentschap

Het ISO organiseerde dit jaar voor de zevende keer de verkiezing. De studentenorganisatie wil hiermee aandacht vragen voor goed docentschap in het hoger onderwijs.

Naast Zweers waren dit jaar genomineerd: Machiel Blok (Hogeschool Rotterdam), Karen Kotten-Lips (HAN University of Applied Sciences) en Arianna Pranger (Universiteit Leiden).

Eerdere Groningse winnaar

In 2016 werd de prijs ook al gewonnen door een docente van de Hanzehogeschool, Loes Damhof. In 2017 zei Damhof dat het winnen van de titel haar 'leven heeft veranderd'.

Dit bericht is aangevuld met een reactie van Jessica Zweers.

Lees ook:

- Biologiedocent Hanzehogeschool genomineerd voor Docent van het Jaar

Meer over dit onderwerp:
onderwijs studenten zorg RUG
Deel dit artikel:

Recent nieuws