Westerwolde stelt beslissing over subsidieverzoek energiecoöperatie STUW uit

De gemeenteraad van Westerwolde wil nog geen beslissing nemen over 165.000 euro subsidie die is aangevraagd door energiecoöperatie STUW. Volgens een meerderheid in de raad mag er nog niet over worden besloten, omdat er geen regels voor zijn opgesteld.

Energiecoöperatie Stroom uit Westerwolde (STUW) had een aanvraag gedaan voor 165.000 euro waarmee inwoners een geldbedrag kunnen krijgen zodat ze zonnepanelen op hun dak kunnen plaatsen. Ook wordt een deel van het geldbedrag gebruikt om de energiecoöperatie te professionaliseren.

'Dit verzoek komt te vroeg'

Het gemeentebestuur wilde vanavond een klap gegeven op de subsidieaanvraag, maar de gemeenteraad ziet dat dus niet zitten. 'Dit verzoek komt te vroeg', stelt raadslid Edith van der Horst van Ecologisch Alternatief. ‘De raad moet eerst de kaders stellen en dan kunnen we pas dit soort aanvragen beoordelen.'

Ook Herma Hemmen van het CDA is het daarmee eens: 'Het juridische kader om dit besluit te nemen ontbreekt', stelt ze. 'Men mag van de gemeenteraad verwachten dat zij waken over een eerlijke, transparante subsidieverdeling', stelt raadslid Klaas Buigel van de VVD. 'Kortom geen subsidie zonder essentiële toetsing van beleidskaders.'

Wethouder: 'Juridisch kan het'

Het geld moet komen uit het potje ‘duurzaamheidsfonds’. En daarvoor heeft de raad van Westerwolde dus nog geen regels opgesteld. Maar volgens wethouder Henk van der Goot hoeven die regels niet per se opgesteld te zijn. Volgens Van der Goot kan de gemeente juridisch gezien een beslissing nemen.

Toch ziet een meerderheid van de raad dat niet zitten en besluit tot uitstel. Alleen de PvdA wilde er wel over praten. De gemeenteraad beslist op een later moment alsnog over de subsidieaanvraag.

Lees ook:
- Extra personeel nodig voor verwerking aanvragen zonneparken in Westerwolde

Meer over dit onderwerp:
duurzaamheid zonnepanelen
Deel dit artikel:

Recent nieuws