Noordelijke ziekenhuizen bezorgd over versoepelingen: 'Alle hens aan dek'

Een speciale COVID-ic-afdeling in een ziekenhuis
Een speciale COVID-ic-afdeling in een ziekenhuis © Bart Maat/ANP
Ziekenhuizen in het Noorden zien de komende versoepelingen van coronamaatregelen met 'spanning en zorg' tegemoet. Het aantal opnames van coronapatiënten is al maanden hoog en de ziekenhuizen zijn bang dat het loslaten van maatregelen daar nog een schepje bovenop doet.
De ziekenhuizen zien deze week de hoogste instroom aan corona-opnames sinds vorig jaar mei, meldt het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland (AZNN) donderdag.

Bijna 200 coronapatiënten opgenomen

Volgens de meest recente cijfers lagen er dinsdag 191 coronapatiënten in de noordelijke ziekenhuizen, waarvan 65 op de intensive care. AZNN verwacht dat die aantallen de komende week niet afnemen en mogelijk zelfs verder toenemen. Door de noordelijke ziekenhuizen worden regelmatig patiënten overgenomen uit andere regio’s om de druk op de ziekenhuizen in Nederland evenredig te verdelen.

Veel uitval onder personeel

De continue toestroom van coronapatiënten heeft ook zijn weerslag op het personeel in de ziekenhuizen. 'Het is nog steeds alle hens aan dek voor het verplegend personeel', laat AZNN weten. 'Het is voor de medewerkers zwaar, aangezien zij inmiddels meer dan een jaar extra inzet leveren. Er is daardoor veel uitval van personeel, wat betekent dat er minder reguliere zorg geleverd kan worden.'
Een aanzienlijk deel van de reguliere zorg is nog altijd uitgesteld. Ziekenhuizen bekijken per dag welke patiënten geholpen kunnen worden en hoeveel operaties er kunnen worden uitgevoerd.

Effect van vaccinaties zichtbaar

De ziekenhuizen putten hoop uit de vaccinatiecampagne. 'Het aantal besmettingen onder 70-plussers neemt zienderogen af', meldt AZNN.
Aanstaande vrijdag wordt het Janssen-vaccin richting de ziekenhuizen verspreid. Dat wordt gebruikt voor zorgmedewerkers met direct patiëntencontact. Verder schalen de GGD-afdelingen hun vaccinatiecapaciteit de komende weken verder op.