Coronadruk neemt toe: Martini Ziekenhuis sluit nog meer operatiekamers (update)

Een operatiekamer in een ziekenhuis
Een operatiekamer in een ziekenhuis © ANP
Acht van de veertien operatiekamers in het Martini Ziekenhuis worden volgende week niet gebruikt. Dit is het gevolg van de aanhoudende druk van de coronazorg. Patiënten moeten er daarom rekening mee houden dat hun geplande operatie wordt afgezegd.
'Met deze maatregel willen we een signaal afgeven dat het heel druk is in ons ziekenhuis. De laatste maanden konden we met slim plannen tussen de acht en twaalf operatiekamers in gebruik houden. Maar dat gaat nu niet meer', zegt woordvoerder Dana Kragten.

Nog zes in bedrijf

Dat betekent dat van de in totaal veertien operatiekamers volgende week nog maar zes in bedrijf zijn. De bedoeling is dat de acht andere operatiekamers begin mei ook weer worden gebruikt. 'Maar we moeten nog bekijken of dat lukt', zegt Kragten.
We stellen operaties uit die niet tot levensbedreigende situaties leiden
Laurence Hovenkamp - Clustermanager verpleegafdeling Martini Ziekenhuis
In de tussentijd moet het ziekenhuis tientallen patiënten bellen om te vertellen dat hun operatie voorlopig (weer) niet doorgaat. Kragten: 'Het gaat om vier operatiekamers die voor volgende week waren ingeroosterd. Er is op dit moment onvoldoende personeel voor de zorg die na een operatie moet worden gegeven. Alle beschikbare capaciteit is nodig voor COVID-zorg, oncologie en spoedeisende zorg.'
Het gaat vooral om operaties die uit te stellen zijn, vertelt clustermanager Laurence Hovenkamp. Hij is verantwoordelijk voor alle zaken rond de verpleegafdeling.
'Het is heel vervelend voor patiënten, maar we stellen operaties uit die niet tot levensbedreigende situaties leiden. Denk aan knie-en galblaasoperaties.'
Kunnen we hier in de regio nog bedden regelen of moet dat verderop in het land?
Laurence Hovenkamp - Clustermanager verpleegafdeling Martini Ziekenhuis
Deze week kreeg het Martini Ziekenhuis te maken met extra veel nieuwe coronapatiënten, niet alleen uit Noord-Nederland, maar ook van elders. Inmiddels zijn alle bedden op de COVID-afdeling bezet.
Ook op de intensive care is het druk en dat betekent dat nieuwe coronapatiënten op dit moment niet meer in het Martini Ziekenhuis worden opgenomen. Zij worden daarom doorverwezen naar andere ziekenhuizen in de regio. De vraag is wel hoe lang dat nog kan, zegt Hovekamp. 'Kunnen we hier in de regio nog bedden regelen of moet dat verderop in het land?'
Patiënten die andere spoedzorg nodig hebben, kunnen nog wel in het Martini Ziekenhuis terecht. Ook de spoedeisende hulp is geopend.
Het is overigens niet de eerste keer dat het Martini Ziekenhuis tijdens de coronapandemie noodgedwongen acht operatiekamers sluit. Ook in december gebeurde dit al eens.

'Versoepelingen zorgen voor merkwaardige spagaat'

Bij het UMCG is het nog niet nodig om operatiekamers te sluiten. Al laat woordvoerder Joost Wessels wel weten dat het 'elke dag puzzelen is'. Ook daar is de druk op de zorg groot door uitval van personeel en toestroom van covid-patiënten.
'Alles wat nu nog is gepland in het UMCG is zorg die binnen zes weken gedaan moet worden, omdat er anders gezondheidsschade ontstaat. Dat is landelijk afgesproken.'
Dat er voor volgende week versoepelingen zijn aangekondigd, zorgt volgens Wessels voor 'een merkwaardige spagaat. 'Bij ons is het alle hens aan dek, terwijl je door de versoepelingen een soort vrijheidsgevoel krijgt.'
Update: Dit artikel is aangevuld met meer informatie, onder meer over het aantal operaties dat is afgezegd.