Raad van State houdt vergunning Kunstwerf tegen het licht

Zo moet de kunstwerf eruit gaan zien
Zo moet de kunstwerf eruit gaan zien © Ard de Vries Architecten en Studio Donna
Heeft de gemeente Groningen goed gehandeld bij het verlenen van een nieuwe subsidie voor de Kunstwerf aan de Bloemsingel in Stad? Over die vraag buigt de Raad van State zich.
De Kunstwerf is het nieuwe onderkomen voor vier theatergezelschappen. De bouw ervan is al begonnen, maar werd vertraagd door problemen met de vergunning en de aanlevering van materiaal.
Nieuwe vertraging dreigt als de Raad van State de aangepaste vergunning van tafel veegt. Dat wil erfgoedvereniging Bond Heemschut, die de zaak aanspande.

Bouw stilgelegd na oordeel rechter

De vereniging kreeg in februari vorig jaar gelijk van de rechter in een zaak die draaide om de vorige vergunning. Het complex zou het zicht op monumentale panden eromheen wegnemen.
De rechter viel over wijzigingen in het bestemmingsplan, waarop de bouw werd stilgelegd.

Geen kans om bezwaar te maken

De gemeente gaf vervolgens een aangepaste, nieuwe vergunning af. Dat is volgens Heemschut echter gebeurd zonder dat omwonenden bezwaar konden maken. De Raad zette daar tijdens de rechtszitting in Den Haag vraagtekens bij. De omstreden vergunning legaliseert een reeks nieuwe oefenruimtes op het terrein achter het pand van het Noord Nederlands Toneel (NNT).
Het is een oefenruimte voor kinderen, waarom moet dat zeven tot acht meter hoog zijn?
Annelies de Wijk - Woordvoerder omwonenden
Heemschut vindt de inpassing van de nieuwbouw niet wenselijk. Vooral het oefenruimtegebouw van jeugdtheatergroep De Steeg de bond een doorn in het oog. Dat gebouw staat voor de zogenoemde Villa B, volgens de erfgoedbeschermers een cultureel waardevol gebouw.
Volgens de advocaat van de gemeente is Villa B niet zo bijzonder dat het de zwaarste bescherming moet krijgen. Bovendien vindt de gemeente dat, na een aanpassing van het oorspronkelijke bouwplan, ook Villa B nu veel beter tot zijn recht komt.

'De directe buren zijn al verhuisd'

Heemschut-woordvoerder Gijsbert Broekschoten vindt dat de nieuwbouw het zicht vanaf de Bloemsingel op de villa bijna geheel blokkeert. Bovendien is de oefenruimte volgens Heemschut- en omwonendenwoordvoerster Annelies de Wijk een meter hoger geworden dan het oorspronkelijke plan.
'De directe buren zijn al verhuisd omdat ze nu helemaal geen zon meer in de tuin hebben', zegt De Wijk. 'En waarom dat gebouw zo hoog moest worden, is mij een raadsel. Het is een oefenruimte voor kinderen, waarom moet dat zeven tot acht meter hoog zijn?'
De Raad van State onderzoekt nu of de gemeente een 'fatale vormfout' heeft gemaakt met de nieuwe vergunning en of die procedure over moet.