Corona-uitbraak Ommelander Ziekenhuis: één patiënt overleden (update)

Het Ommelander Ziekenhuis
Het Ommelander Ziekenhuis © ANP
Het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG) in Scheemda kampt met een corona-uitbraak op de cardiologie- en longafdeling. Eén patiënt die met het virus was besmet, is overleden. Het ziekenhuis heeft voor de betrokken afdelingen een opnamestop ingevoerd.
In de afgelopen dagen zijn zeker negen patiënten en tien medewerkers van het OZG positief getest op het coronavirus. En dat 'ondanks alle hygiënemaatregelen, zoals handhygiëne, afstand houden en het dragen van een mondneusmasker', schrijft het ziekenhuis in een persverklaring.
Dit is de derde keer dat het OZG met een corona-uitbraak te kampen heeft. Afgelopen oktober waarde het virus rond op de afdeling acute zorg en in december was er een uitbraak op de corona-afdeling en twee reguliere afdelingen.

Opnamestop en geen bezoek

Het ziekenhuis voert per direct een opnamestop in voor nieuwe patiënten van de getroffen afdelingen. Patiënten die nu nog op afdeling 3A verblijven mogen ook tijdelijk geen bezoek ontvangen.
Een deel van de besmette medewerkers is nog niet gevaccineerd of heeft slechts één prik gehad. ‘Zo zie je maar weer dat het heel belangrijk blijft om je aan de maatregelen te houden. Je kunt het nooit helemaal uitsluiten', zegt woordvoerder Rogier Brink.

Grootschalig getest

De eerste besmettingen kwamen afgelopen weekend aan het licht. Vervolgens werd onder medewerkers en patiënten grootschalig getest, ook als zij geen klachten hadden. Daar kwamen meer besmettingen uit voort.
‘Het was aanleiding om daar echt goed op in te zetten om verborgen besmettingen op te sporen’, zegt Brink. ‘We willen zeker weten dat er niet nog meer patiënten en medewerkers besmet zijn.'
Van de acht patiënten die op dit moment besmet zijn, liggen er nog vier in het ziekenhuis. Vier anderen zijn inmiddels thuis.
Dit artikel is geactualiseerd met het overlijden van één patiënt en de situatie van de acht andere patiënten.