Omapost uitgeroepen tot meest positieve bedrijf in de provincie (update)

Een kaartje van Omapost
Een kaartje van Omapost © Omapost
Omapost is in onze provincie het bedrijf dat meeste positiviteit stimuleert. Tot dat oordeel komt de vakjury van de BID Positivity Award. Die prijs is door de bedenkers twee jaar geleden in het leven geroepen om positieve ontwikkelingen in Nederland te belichten en verder te brengen.
Omapost uit Groningen is een app waarmee foto's kunnen worden verstuurd naar familie, bijvoorbeeld je oma, die aankomen als echte kaarten die in de brievenbus komen.
Dat idee ontstond bij Wilbert van de Kamp, nu directeur van Omapost, toen hij zijn oma met foto's van zijn smartphone wilde laten weten wat hem bezighield. Maar omdat oma's over het algemeen digitaal niet zo vaardig zijn, moest er iets op worden bedacht waar ze wél iets mee kunnen: een briefkaart. Met Omapost verbindt hij die twee werelden.

'Ook voor ons een raar jaar'

Van de Kamp noemt de prijs 'een mooie verrassing'. 'We maakten altijd al verbinding tussen jong en oud en groepen die elkaar niet altijd evenveel spreken, een kaartje is dan een mooi middel. Tijdens een crisis zoals nu met corona merk je dat dat wat meer voor het voetlicht komt', zegt Van de Kamp.
'Daar hebben wij wel de vruchten van geplukt, maar ook voor ons was het een raar jaar. Want normaal doen we ook evenementen met jong en oud samen. Dat kon dan weer niet.'

Bedrijf met een missie

Een jaar of zeven geleden begon hij met Omapost uit een ideële gedachte. Dat ideële heeft Van de Kamp behouden met zijn bedrijf.
Een deel van de winst wordt gereserveerd voor een stichting die de bedrijfsmissie ondersteunt: tegen eenzaamheid. Omapost won al diverse awards, maar de BID Positivity Award is wel een specifieke waardering.

Positieve Nederlanders

Bij de toekenning van de BID Positivity Awards (BID staat voor Big Improvement Day) zijn in totaal meer dan 30.000 stemmen uitgebracht in de verschillende categorieën. Behalve die voor bedrijven en organisaties, zijn er ook awards voor personen: de Meest Positieve Bekende Nederlander en de Meest Positieve Onbekende Nederlander.
Die awards zijn respectievelijk voor de onlangs overleden snowboardkampioene Bibian Mentel en Mascha Struijk uit Utrecht. Struijk probeert met een website, boek, podcast en trainingen de jeugdzorg liefdevoller en gelijkwaardiger te maken.
Dit bericht is aangevuld met een reactie van Wilbert van de Kamp