Toukomstpanel: 'Geslaagd experiment met kanttekeningen'

Drie leden van het Toukomstpanel
Drie leden van het Toukomstpanel © Mario Miskovic / RTV Noord
Het Toukomstpanel dat de eerste 100 miljoen uit het Nationaal Programma Groningen uitdeelde aan verschillende projecten, is een geslaagd democratisch experiment. Dat beeld komt naar voren uit een eerste evaluatie van hoogleraar Bettina Bock en wetenschappelijk medewerker Hiska Ubels in opdracht van het NPG.
Het Toukomstpanel bestond uit 20 Groningers die meepraatten- en beslisten over de projecten die werden aangemeld. Na een schifting bleven er 59 gebundelde Toukomstprojecten over, waarna het panel besloot om 23 projecten niet voor te dragen.
Het panel adviseerde het bestuur van het Nationaal Programma Groningen uiteindelijk over de projecten die werden voorgedragen. De 100 miljoen euro werd uiteindelijk bestemd voor 36 Toukomstprojecten door de hele provincie.

'Een vrachtwagen aan informatie'

‘De panelleden geven achteraf aan eerder in het proces betrokken te willen worden’, concludeert Johannes Boshuizen namens het NPG. ‘Bijvoorbeeld tijdens het bundelen van de projecten. Aan de andere kant ontstond er ook een spanningsveld, want de panelleden ervoeren het alsof er een vrachtwagen aan informatie over hen heen gekieperd werd.’
Krimphoogleraar Bock van de Rijksuniversiteit Groningen en Ubels, die vorig jaar promoveerde op het thema vernieuwende democratische processen, hebben ook kanttekeningen genoteerd: de 20 leden van het burgerpanel vonden het online vergaderen lastig. Ook was de opdracht voor hen groot.

Zorgen dat politiek stempel wil drukken

Nu gaat de evaluatie naar betrokken gemeenteraden en Provinciale Staten. Daarover bestaat onder de onderzoekers wel zorg. Zij zijn bang dat het democratisch experiment door de politieke gremia onvoldoende wordt onderkend en dat deze organen zelf nog hun stempel willen drukken op het verdeelde budget.