Crisis in Groninger gemeenteraad bezworen

GRONINGEN - In de gemeenteraad van Groningen is woensdagavond een crisis over de verkoop van Essent-aandelen bezworen.
De SP-fractie en haar wethouders zijn principieel tegen de verkoop van het voormalige nutsbedrijf. De fractie van GroenLinks dreigde zich hier bij aan te sluiten. Tot woede van de PvdA die, net als een meerderheid van de raad, voor de verkoop van de aandelen is.
Na een schorsing van anderhalf uur trok GroenLinks steun aan een motie van de SP in. De SP zelf bleef bij haar standpunt, net als de SP wethouders. Het minderheidsstandpunt werd door de PvdA-fractie door de vingers gezien. Hierdoor werd een crisis afgewend. Een maand geleden hing het linkse college ook al aan een zijden draad. Toen was er ruzie over de verhuizing van de sociale dienst.
Voor de geplande verkoop van de Essent aandelen heeft de bijna-crisis van vanavond geen gevolgen. Een ruime meerderheid van de raad adviseert het college om door te gaan met het plan. De geplande verkoop van de aandelen levert de gemeente 80 miljoen euro op. Het geld is onder meer bedoeld voor verbetering van de infrastructuur in en rond de stad Groningen.