Zeearendjong Hunzedal ligt dood in nest, Groninger Landschap vreest vogelgriep

Het dode kuiken in het nest
Het dode kuiken in het nest © Alwin Hut/Groninger Landschap
De broedpoging van een paartje zeearenden in het Groningse deel van het Hunzedal is mislukt. Medewerkers van het Groninger Landschap (GL) vonden het twee weken oude kuiken dood in het nest.
Natuurbeheerders Alwin Hut en Jan Beekman constateerden vorige week dat het zeearend-paar het nest had verlaten. Toen ze het nest een dag later controleerden, troffen ze het dode kuiken aan.

Geen interesse meer in het nest

'De zeearenden hebben de afgelopen vier jaar voor vijf nakomelingen gezorgd', vertelt natuurbeheerder Alwin Hut van het Groninger Landschap, 'dus we kennen hun gedragingen wel zo'n beetje. Op donderdag bleven ze al wat langer van het nest weg dan normaal, en op vrijdag toonden ze helemáál geen interesse meer in het nest.'

Prooiresten brandgans

Vervolgens klom Hut naar het nest om te zien wat er aan de hand was. Zijn vrees werd bewaarheid, want hij trof het kuiken van de zeearenden dood aan.
Omdat er ook prooiresten van de brandgans in het nest werden aangetroffen, wordt gevreesd dat de doodsoorzaak van het kuiken (13 dagen oud, 324 gram zwaar) wel eens vogelgriep zou kunnen zijn. Die vogelgriep treft momenteel namelijk vooral brandganzen.
Het nest van de zeearend, met naast het dode kuiken prooiresten van de brandgans
Het nest van de zeearend, met naast het dode kuiken prooiresten van de brandgans © Alwin Hut/Groninger Landschap
Omdat er prooiresten van de brandgans in het nest lagen zou de doodsoorzaak wel eens vogelgriep geweest kunnen zijn
Alwin Hut - natuurbeheerder Groninger Landschap
Hut: 'We weten niet precies wat de doodsoorzaak is, maar vanwege die prooiresten van de brandgans denken we inderdaad dat het wel eens vogelgriep kan zijn geweest.'
Om uitsluitsel te krijgen, is het dode kuiken naar het Dutch Wildlife Health Centre in Lelystad gestuurd voor onderzoek.

Ouderpaar vliegt nog rond

Mócht het inderdaad vogelgriep zijn dat het kuiken het leven heeft gekost, dan is het voor Hut spannend om te zien wat voor weerslag dat heeft op de ouders. Die hebben immers de brandgans aan stukken getrokken.
'Maar zondagochtend was ik al weer even in de buurt van het nest', zegt Hut, 'en daar zag ik de zeearenden nog vrolijk rondvliegen. Voorlopig zit het dus nog wel goed.'