Aanvallend onmachtig FC Groningen scoort niet

Aanvallend onmachtig FC Groningen scoort niet
GRONINGEN - FC Groningen heeft zondag in de Eredivisie de thuiswedstrijd tegen Willem II met 0-0 gelijkgespeeld. Groningen was aanvallend onmachtig. Gibril Sankoh kreeg in de 89e minuut rood, na een overtreding op Veloso. FC Groningen blijft op de zesde plaats staan met 50 punten uit 32 wedstrijden.
In de eerste tien minuten gebeurde niets noemenswaardigs. Goran Lovre kwam in de zesde minuut een keer dreigend het strafschopgebied binnen, maar zijn inzet miste kracht en richting. De fase daarna kreeg FC Groningen een overwicht in de wedstrijd, maar werd de defensie van de Tricolores nog niet echt op de proef gesteld. Sepp de Roover probeerde het in de twaalfde en veertiende minuut met schoten van afstand, maar ze gingen naast of over.

Niet gevaarlijk

Na 22 minuten speelde Danny Holla de vrijstaande Martijn Meerdink aan op de rand van het strafschopgebied. Meerdink had tijd en ruimte om uit te halen, maar schoot royaal over. Vijf minuten later belandde een vrije trap van aanvoerder Yevgeni Levchenko in de handen van Willem II doelman Michael Aerts. In het eerste half uur bleek vooral dat het Groningen niet lukte om in het strafschopgebied gevaarlijk te worden. Het bleef vooral bij pogingen van buiten het zestienmetergebied. Willem II meldde zich helemaal nog niet voor het doel van Luciano.

Beste kans

In het laatste kwartier voor de pauze won de wedstrijd zeker niet aan niveau. Het ontbrak Groningen aan stootkracht voorin. Drie minuten voor de rust ging Andreas Granqvist een keer mee naar voren en het werd prompt gevaarlijk. Granqvist zette de aanval zelf op en hij kopte de voorzet van Koen van de Laak net naast. Het was de beste kans van FC Groningen in de eerste helft. Op slag van rust werd Willem II voor het eerst gevaarlijk, maar Luciano tikte een schot van Kiki Musampa over.

Twee keer op de paal

Het begin van de tweede helft was ongewijzigd ten opzichte van net voor de rust. In de 49e minuut schoot Holla op aangeven van Pepijn Kluin over. Een minuut later kreeg Frank Demouge ruimte voor een kopballetje. Twee minuten later onderscheidde Kluin zich voor het eerst in aanvallende zin, maar zijn kopbal ging ruim naast. De beste fase in de wedstrijd van FC Groningen brak na een uurtje spelen aan. Holla trof van ruim twintig meter de paal en een minuutje later deed Levchenko hetzelfde. Hij volleerde de bal na een hoekschop vol op de paal, waarna de rebound van De Roover voorlangs ging.

Misser Luciano

Het slot kwartier begon met een curieus moment. Luciano liet een ogenschijnlijk makkelijke inzet van Niels Vorthoren na een tikje van invaller Sidney Schmeltz door de handen glippen, waarna de bal tergend langzaam tegen de paal rolde. Ondrej Svejdik kon vervolgens uitverdedigen, waarmee het gevaar geweken was. Zeven minuten voor tijd kreeg Gibril Sankoh zijn zevende gele kaart van het seizoen na een overtreding op Demouge. Sankoh is automatisch geschorst voor de wedstrijd tegen FC Volendam volgende week zondag. Vijf minuten voor tijd kreeg De Roover nog een schietkans, maar de bal ging via Musampa naast.

Rood Sankoh

Zes minuten na zijn gele kaart kreeg Sankoh direct rood. Ver op de helft van Willem II beging de verdediger op de zijlijn een harde overtreding met gestrekt been op de benen van Leonardo Veloso. Het was al de zevende keer dit seizoen dat een speler van het FC Groningen het einde van de wedstrijd niet haalde. Zo eindigde de wedstrijd op een vervelende manier. Aanvallend was Groningen onmachtig en was een 0-0 eindstand niet meer dan logisch, omdat ook Willem II niet voor de winst speelde.

Opstellingen:

FC Groningen: Luciano; De Roover, Sankoh, Granqvist, Svejdik; Meerdink, Holla, Lovre (73e Matavz), Levchenko (67e Ajilore); Van de Laak en Kluin.
Willem II: Aerts; Janse, Biemans, Swinkels, Veloso; Kargbo, Mourad (68e Vorthoren), Musampa; Zijler, Demouge en Messoudi (68e Schmeltz).
Scheidsrechter: Van Egmond
Gele kaarten: 83e Sankoh, 90e Meerdink
Rode Kaarten: 89e Sankoh
Toeschouwers: 22.000