Oprichter Leekster Voetbalgala koninklijk onderscheiden

Gerard Bosman en zijn echtgenote Linda
Gerard Bosman en zijn echtgenote Linda © Jan Been/RTV Noord
Gerard Bosman uit Leek is donderdagmiddag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier. Dat gebeurde op het terras van de Borg Nienoord.
Bosman heeft een lange staat van dienst in maatschappelijk en sportief Leek. De kersverse ridder was onder meer jarenlang vrijwilliger bij de voetbalvereniging TLC Leek (voorheen VV Leek) en was een van de oprichters en voorzitter van het zaalvoetbalteam Leek-Rodenburg.

Publiekstrekker van formaat

In 1986 was Bosman een van de initiatiefnemers van het Leekster Voetbalgala. Hij bekleedde jarenlang bestuursfuncties, waaronder het voorzitterschap. Het zaalvoetbalevenement is uitgegroeid tot een publiekstrekker van formaat. Tal van voetbalclubs uit een grote straal rond Leek doen eraan mee als het veldvoetbal stil ligt door de winterstop.
Naast alle sportieve activiteiten was Bosman van 1987 tot 2006 bestuurslid van de Handelsvereniging Leek Nietap. Ook was hij een van de organisatoren van de plaatselijke wielerronde en de 5 mei-viering.

Leekster Gedichtendag in eigen boekhandel

En daar houdt de lijst aan werkzaamheden niet mee op. Bosman was namelijk ook medeorganisator van de Leekster Gedichtendag, die aanvankelijk werd gehouden in zijn eigen boekhandel.
Van 1995 tot 2019 was hij ook medeorganisator van de Literaire Avonden bij de bibliotheek in Leek, waar bekende schrijvers als Joost Zwagerman, Ronald Giphart, Simon Vinkenoog voordrachten hielden.