Lopsters overhandigen petitie voor behoud spoorwegovergang

Ineke Kloosterboer en Diana Vos overhandigen de petitie aan wethouder Ronde
Ineke Kloosterboer en Diana Vos overhandigen de petitie aan wethouder Ronde © Leonie Kort
Inwoners van Loppersum hebben woensdagmiddag een petitie overhandigd voor het behoud van hun spoorwegovergang.
‘Het gaat om ruim 800 steunbetuigingen’, zegt Lopster Diana Vos, die zich hard maakt voor het behoud van de overgang.

Discussiepunt

ProRail heeft de opdracht om voor 2023 alle onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland te beveiligen of sluiten. Het sluiten van onbewaakte spoorwegovergang bij de Zuider Lopsterweg in Loppersum is al jaren punt van discussie. Verschillende belangen vanuit ProRail, de gemeente en inwoners spelen hierbij een rol en komen niet tot een oplossing.
Het gaat vooral om het financiële plaatje
Hans Ronde - wethouder
‘De petitie is niet alleen ondertekend door inwoners van de gemeente Eemsdelta, maar ook door verschillende belangenorganisaties’, vertelt Vos. ‘Onder andere Het Groninger Landschap en Stichting Oude Groninger Kerken hebben hun handtekening gezet, dat geeft wel aan hoe belangrijk de overgang is.’

Bijzondere situatie

Wethouder Hans Ronde nam de petitie in ontvangst en geeft aan het belang voor het behoud van de spoorwegovergang in te zien. ‘Het gaat vooral om het financiële plaatje, wij als gemeente draaien op voor een deel van de kosten als het gaat om aanpassingen van het spoor’, legt hij uit.
Niet alleen de gemeente, maar ook de provincie en ProRail moeten bijdragen aan de kosten wanneer het spoor moet worden beveiligd. ‘Het is een bijzondere situatie. De gemeentelijke wegen lagen er als eerste, toen kwam ProRail met het spoor en nu worden wij daar ook verantwoordelijk voor gehouden. We moeten uitzoeken wat de mogelijkheden zijn’, zegt Ronde.
De petitie geeft volgens de wethouder aanleiding om opnieuw naar de zaak te kijken en in gesprek te gaan met alle betrokkenen, waaronder ProRail en de provincie. In de gemeenteraad van vanavond wordt de situatie rondom de spoorwegovergang opnieuw besproken.