Anti-abortusprotesten bij kliniek blijven mogelijk

Een waarschuwing voor demonstranten bij een abortuskliniek
Een waarschuwing voor demonstranten bij een abortuskliniek © ANP
Anti-abortusprotesten bij de abortuskliniek aan de Radesingel in Stad blijven mogelijk. Dat laat burgemeester Schuiling weten na vragen van GroenLinks, D66 en PvdA in de Groninger gemeenteraad.
Dagblad van het Noorden berichtte deze maand een aantal keren over de protesten, die 'steeds fanatieker' zouden worden. De krant sprak ook een vrouw die voor de deur van de kliniek werd 'belaagd' door demonstranten van Schreeuw om Leven, een christelijke anti-abortusorganisatie.

Onacceptabel

De drie raadsfracties wijzen op eerdere uitspraken van het college van burgemeester en wethouders in 2019, dat toen stelde dat 'verhinderende activiteiten richting vrouwen die een abortuskliniek willen bezoeken onacceptabel zijn'.

Verbieden juridisch lastig

Volgens burgemeester Schuiling is er inmiddels een 'nieuwe groep demonstranten actief, die vaker demonstreert en vrouwen vasthoudender en actiever aanspreekt.' 'Maar ze zorgen niet voor fysieke belemmeringen of bedreigingen.'
In andere steden zien we dat mensen dan met megafoons en geluidsinstallaties gaan werken
Koen Schuiling - burgemeester gemeente Groningen
Het verbieden van de protesten is juridisch gezien lastig, zegt Schuiling. 'Demonstraties zijn toegestaan, ook als die confronterend zijn. Bovendien is het uitgangspunt dat mensen binnen oog- en oorafstand van hetgeen ze tegen ageren mogen demonstreren.'

Megafoons en geluidsinstallaties

Schuiling wil demonstranten ook niet verder van de kliniek laten demonstreren dan ze nu doen. 'In andere steden zien we dat mensen dan met megafoons en geluidsinstallaties gaan werken.'

Chantage

GroenLinks-raadslid Nick Nieuwenhuijsen is het met die laatste redenering niet eens, en heeft het gevoel dat Schuiling zich laat 'chanteren door de demonstratiemogelijkheden'.
'Je kan ook zeggen dat je dan in ieder geval rust hebt, als je als vrouw die naar de abortuskliniek toe wil door de bufferzone heen bent. Dit is een beetje een opmerkelijk argument', besluit hij.