Winsumers vrezen dat groen verdwijnt door nieuwbouw Boogplein

Een illustratie van het nieuwe Jaagpad langs het Boogplein
Een illustratie van het nieuwe Jaagpad langs het Boogplein © Gemeente Het Hogeland
Een groep inwoners van Winsum is bang dat er te veel groen verdwijnt door nieuwbouw op het Boogplein. Ook de politiek in Het Hogeland deelt deze zorgen.
Ook de verdwijning van het Jaagpad is voor inwoners een heikel punt. Een aantal van hen heeft daarom meer dan 500 handtekeningen verzameld om aan te tonen dat dit pad belangrijk is voor de mensen en de historie van het dorp.
Woensdagavond sprak de gemeenteraad over het Boogplein. Een aantal insprekers liet weten het niets eens te zijn met de plannen van de gemeente.

Plannen voor het gebied

Er komen appartementen en winkelruimte op het nu nog braakliggende terrein in het centrum. Tientallen jaren kwamen ontwikkelingen voor het terrein niet van de grond. In 2017 werd er uiteindelijk een plan bedacht samen met ondernemers, dat nu wordt uitgevoerd.
Het onverharde pad vanaf brug De Boog langs het Winsumerdiep verdwijnt in z'n huidige vorm. De plek wordt veel gebruikt om foto’s te maken van het Allermooiste dorp van Nederland. Aan de overkant zijn namelijk historische panden te zien.
Voor Gemeentebelangen was het nog niet helemaal duidelijk wat er voor in de plaats terug komt. Raadslid Erwin Venema wilde dan ook van de wethouder weten hoe het nieuwe pad eruit komt te zien.

Uiterlijk verandert

‘Het is nu een schelpenpad dat meandert langs het water. Maar de cultuurhistorische waarde zit vooral in de verbinding. Niet zozeer hoe het eruit ziet. In de nieuwe situatie kan ook langs het Winsumerdiep gelopen worden, maar wel in een andere vorm’, laat wethouder Eltjo Dijkhuis weten. Er komen namelijk tegels en een recht pad waardoor de nieuwe appartementen bereikbaar zijn.
Ook GroenLinks heeft zorgen over de ‘verstening van het gebied’. De partij wil dat er een beter groenplan komt. ‘Is er op de plek rondom de gebouwen genoeg rekening gehouden met het groen?’, vraagt GroenLinks fractievoorzitter Anne Marie Smits zich af.
Maar volgens het college komt er meer groen terug dan dat nu het geval is. ‘Er is genoeg aandacht voor geweest’, aldus wethouder Dijkhuis. Zo wordt een aantal oude bomen verplaatst.
Een impressie van het nieuwe Boogplein
Een impressie van het nieuwe Boogplein © Gemeente Het Hogeland
Op 12 mei neemt de gemeenteraad het besluit of het college verder kan met de ontwikkeling van het Boogplein.