Eemsdelta bezuinigt elf miljoen, onder meer op jeugdzorg

© RTV Noord (Archief)
De gemeente Eemsdelta haalt de broekriem flink aan. De raad is woensdagnacht akkoord gegaan met een bezuinigingspakket van ruim elf miljoen euro.
Eemsdelta gaat onder meer bezuinigen op het ambtelijk apparaat, openbaar onderhoud en dorpsbudgetten. Om de inkomsten te vergroten, stijgt de onroerendezaakbelasting (ozb) jaarlijks met 2,5% extra.

Dertig banen weg

Vorige maand werd duidelijk dat de fusiegemeente van Delfzijl, Appingedam en Loppersum met een tekort van 3,5 miljoen euro start. Door de herindeling krijgt de gemeente minder geld uit het gemeentefonds, de belangrijkste inkomstenbron. Aan de andere kant blijven de kosten stijgen, waaronder die van de jeugdzorg.
Om weer zwarte cijfers te kunnen schrijven, gaat de gemeente Eemsdelta structureel elf miljoen euro bezuinigen op een begroting van 240 miljoen. Zo verdwijnen er dertig van de zeshonderd banen bij de gemeente, vooral door natuurlijk verloop. Een besparing van 2,5 miljoen.
Die bezuiniging hakt er volgens fractievoorzitter Ina Schenkel van de ChristenUnie flink in bij de medewerkers. 'De eerste jaren na een herindeling zijn al zeer zwaar. Daar komt deze bezuiniging bovenop. Alleen samen komen we erdoor.'

Zorgen om dorpsbudgetten

Oppositiepartij PvdA is niet te spreken over de bezuiniging van 100.000 euro op het dorpenbudget. Dat budget kunnen dorpsverenigingen en wijkraden uitgeven aan bijvoorbeeld speeltuinen, bankjes, lantaarnpalen en activiteiten: alles om de leefbaarheid te verbeteren.
'Die budgetten hebben veel goeds gedaan in de voormalige gemeente Delfzijl, dat moeten we blijven ondersteunen', zegt PvdA-fractievoorzitter Joop van der Lei. 'De verlaging leidt tot onrust in de dorpen.' De sociaaldemocraten willen dat er een streep wordt gezet door die bezuiniging.
Ook coalitiepartijen CDA en ChristenUnie maken zich zorgen. Het heeft volgens fractievoorzitter Bert Raangs (CDA) een 'enorme impact' op wijkplatforms, die straks aanzienlijk minder te besteden hebben voor activiteiten.

'Eerst financiën op orde'

Wethouder Jan Menninga (Lokaal Belang Eemsdelta) laat weten dat de budgetten niet aan de bezuinigingen ontkomen, omdat de gemeente veel geld moet besparen. 'Het heeft prioriteit, maar we moeten eerst de financiën op orde hebben.' De coalitiepartijen en oppositiepartij Gemeentebelangen Eemsdelta steunen het college daarin.
Het is opmerkelijk dat de partijen bezuinigen op dorpsbudgetten. Bijna alle partijen hadden in hun verkiezingsprogramma staan dat alle dorpen budgetten moeten krijgen voor initiatieven van bewoners. Door dit besluit gaat er juist minder geld naartoe.

Meer vrijwilligers voor onderhoud begraafplaatsen

De PvdA is het ook niet eens met een bezuiniging van 30.000 euro op het onderhoud van begraafplaatsen. 'Daardoor dreigen de begraafplaatsen te verpauperen. Het onderhoud komt echt op een minimaal niveau', zegt Van der Lei.
Wethouder Pier Prins (CDA) wil deze besparing doorvoeren door met meer vrijwilligers te werken. Een aantal begraafplaatsen in de voormalige gemeente Loppersum doet dit al. 'Misschien is dat een voorbeeld voor andere locaties.'
De PvdA was ook tegen een aantal andere bezuinigingen, waaronder die op de jeugdzorg. In een emotioneel betoog vergeleek Janny Volmer de situatie met de toeslagenaffaire. Ze spreekt hier ook van 'ongekend onrecht'. Wethouder Prins gaat in overleg met de raad daar nader naar te kijken.

Greep uit de kas

Het is nog de vraag of alle bezuinigingen ook daadwerkelijk gehaald worden. De maatregelen zijn de afgelopen periode op papier gezet en worden de komende periode doorgevoerd.
Eemsdelta zal de eerste jaren nog een greep uit de algemene reserve moeten doen. Vanaf 2023 wil de gemeente weer zwarte cijfers schrijven en de kas aanvullen.