Informatiecentrum op Schier is af: 'Prachtig startpunt van je bezoek'

Het nieuwe informatiecentrum op Schiermonnikoog
Het nieuwe informatiecentrum op Schiermonnikoog © Informatiecentrum Het Baken
De bouw van het nieuwe informatiecentrum Het Baken op Schiermonnikoog is klaar. De deuren zijn vanaf 1 mei open voor publiek. Het nieuwe gebouw staat in het centrum van het dorp.
De initiatiefnemers (Natuurmonumenten, VVV Schiermonnikoog, Bezoekerscentrum Schiermonnikoog, Nationaal Park Schiermonnikoog en gemeente Schiermonnikoog) zijn blij dat het informatiecentrum nog voor de start van het zomerseizoen open kan. De officiële opening van het gebouw wordt nog even uitgesteld.
Het nieuwe informatiecentrum op Schiermonnikoog
Het nieuwe informatiecentrum op Schiermonnikoog © Informatiecentrum Het Baken
Natuurmonumenten en de VVV komen onder één dak in het nieuwe gebouw en kunnen daardoor beter samenwerken. Nu werken ze nog vanuit afzonderlijke locaties.
Met de komst van het gebouw gaat een langgekoesterde wens van het eiland in vervulling: een zichtbaardere plek voor toeristen in het centrum van het dorp. Het vorige bezoekerscentrum lag aan de rand van het dorp.
Alle informatie over de rijke natuur, recreatie en het ‘eilandgevoel’ vind je nu onder één dak
Enit Scholtens - gebiedsmanager bij Natuurmonumenten
'Eilandpromotie, informatie, natuurbescherming en natuurbeleving allemaal in één gebouw. Dat maakt Het Baken echt bijzonder', aldus Enit Scholtens, gebiedsmanager bij Natuurmonumenten.
'Door dit informatiecentrum geven we duizenden mensen die jaarlijks het eiland verkennen, een prachtig startpunt van hun bezoek. Alle informatie over de rijke natuur, recreatie en het ‘eilandgevoel’ vind je nu onder één dak.'

'Dé plek voor al je boekingen'

Ook de VVV is in haar nopjes met het nieuwe gebouw. 'Het Baken wordt dé plek voor het boeken van (natuur)excursies, activiteiten en accommodaties. Bezoekers kunnen bij ons terecht voor het boeken van zeehonden- en wadlooptochten en van dorpswandelingen tot een jutterstocht', laat Joke Eijer van de VVV Schiermonnikoog weten.
In het informatiecentrum op Schier is een expositie te zien
In het informatiecentrum op Schier is een expositie te zien © Informatiecentrum Het Baken
In het informatiecentrum is ook een interactieve expositie te bekijken over het Nationaal Park Schiermonnikoog en het Werelderfgoed de Waddenzee. In de tentoonstelling sta je oog in oog met een zeehond, worden aankomst en vertrektijden van de internationale trekvogels bijgehouden en bewonder je de sterrenhemel boven het eiland.
Verder kunnen bezoekers van het eiland in gesprek met boswachters en is er een winkel waar streekproducten, routes en souvenirs te vinden zijn.
Het nieuwe informatiecentrum op Schier van binnen
Het nieuwe informatiecentrum op Schier van binnen © Informatiecentrum Het Baken
Het Baken is vanaf 1 mei open, van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur en op zondag van 10.00 tot 14.00 uur.