Lintjesregen in Groningen

GRONINGEN - Het regende woensdag lintjes. 131 Groningers werden met smoesjes naar het gemeentehuis van hun woonplaats gelokt, waar ze een koninklijke onderscheiding kregen opgespeld.
Elf van de bofkonten werken voor de Rijksuniversiteit Groningen. Zo is rector magnificus Frans Zwarts benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ook de hoogste onderscheiding, ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, was bestemd voor medewerkers van de RuG. Het gaat om de professoren Buunk, Kuipers en Veenhuis.
Burgemeester Jacques Wallage mocht eveneens lintjes uitreiken aan de gebroeders Blijd. Earl Blijd is veelvuldig nationaal en Europees kampioen in de Chinese gevechtskunst Kung Fu/Wushu. In 1995 raakte hij in coma na een ernstig ongeluk, maar hij vocht zich terug. Zijn broer Carl gebruikt de sport vooral om randgroepjongeren te helpen. Het duo is ridder in de Orde van Oranje-Nassau geworden.
Een andere Groningse ridder is Guillaume Christiaan Pool. Hij introduceerde de Surinaamse en Antilliaanse muziek in Groningen met zijn formatie Wassie-Wassie. Als bestuurslid van de Stichting Surinamers in Groningen heeft hij bijgedragen aan de belangenbehartiging van de Surinamers in Noord-Nederland. RTV Noord-presentator en ambassadeur van de Groningse taal Henk Scholte mag zich voortaan ook ridder noemen.
Verder zijn de gebroeders Terpstra uit Lucaswolde in het zonnetje gezet. Sinds 1992 geven zij in hun idyllisch gelegen boerderij gratis harmonicalessen. Hun huis heet in de volksmond 'het conservatorium van Lucaswolde'. De broers zijn nu allebei lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De complete lijst met Groningse decorandi vindt u hier