Bonden bereiken onderhandelingsresultaat met Tejin Aramid

De vakbonden FNV en CNV hebben donderdagnacht een onderhandelingsresultaat bereikt bij Teijin Aramid. Daarmee zijn de stakingen bij de vestigingen in Delfzijl en Emmen mogelijk binnenkort voorbij.

Het resultaat van de onderhandeling wordt vrijdagmiddag aan de stakende leden in Emmen en Delfzijl voorgelegd, waarna een stemming zal volgen.

Tot zondag de tijd om te stemmen

Die stemming wordt schriftelijk vastgelegd. Leden hebben tot zondag 18.00 uur de tijd om te stemmen. Als de leden 'voor' het onderhandelingsresultaat stemmen, wordt de staking opgeschort. Als de leden 'tegen' stemmen, gaat de staking door.

Akkoord bereikt over loonsverhoging

In het resultaat wordt onder andere gesproken over een loonsverhoging van in totaal 6,25 procent. Eerder zetten de bonden in op drie jaar lang 5 procent, maar dat is niet gelukt. Ook wordt de winstuitkering (met een waarde van 6,2 procent) naar voren gehaald: deze wordt uitbetaald in mei, in plaats van in juni, zoals normaal.

De stakers worden door Teijin Aramid niet uitbetaald tijdens hun staking; in plaats daarvan krijgen ze van de vakbond een stakingsuitkering, maar die is lager. De vervroegde winstuitkering moet die 'pijn verzachten'.

Beloning als dank voor inzet in coronatijd

Verder is gesproken over een cao met alle vier de partijen (dus ook FNV en CNV), een eenmalige uitkering van 1100 euro voor 2020 als dank voor de inzet in coronatijd en doorbetaling van bepaalde diensten in stakingstijd (wanneer voor wordt gestemd).

Regeling voor vervanging bij ziekte

Ook is er een akkoord bereikt over het zogeheten STER-plan. Dat ging onder meer over het vervangen van zieken en gepensioneerden. Ook zijn er afspraken gemaakt over het beter betrekken van medewerkers en medezeggenschap bij de STER-regeling en de mogelijkheid om uitzendkrachten op te leiden.

In hotel om tafel

Het onderhandelingsresultaat is bereikt na een informeel overleg donderdagavond in het Van der Valk hotel in Zwolle. Daar zaten FNV, CNV en de directie van Teijin Aramid met elkaar om tafel.

Lees ook:
- Teijin Aramid sluit cao-akkoord met De Unie, FNV geeft niet toe
- Teijin Aramid aan stakers: 'Oplossing ligt niet in hoger loonbod'
- Medewerkers Teijin Aramid leggen werk opnieuw neer

Meer over dit onderwerp:
economie
Deel dit artikel:

Recent nieuws