Instellingen

Politie deelde ruim 5000 avondklokboetes uit in onze provincie

Agenten tijdens een avondklokcontrole
Agenten tijdens een avondklokcontrole © Venema Media
In de drie maanden dat de avondklok gold, heeft de politie in onze provincie 5026 boetes uitgedeeld voor het overtreden van deze maatregel. In de gemeente Groningen werden de meeste mensen op de bon geslingerd: ruim 3900.
In totaal schreef de politie in ons land ruim 95.000 boetes uit voor het overtreden van de avondklok. Dat blijkt uit cijfers van de politie.
Het kabinet stelde de avondklok op 23 januari in. De maatregel gold eerst vanaf 21.00 uur en na het ingaan van de zomertijd was mocht je vanaf 22.00 uur niet zonder geldige reden op straat komen. Met de avondklok wilde het kabinet het aantal verplaatsingen van mensen terugdringen. De avondklok liep af op 28 april om 04.30 uur.
In onze provincie werd de maatregel het vaakst overtreden in de gemeente Groningen. Daar werd 3903 keer iemand bekeurd die binnen de uren van de avondklok op straat was.

Meer dan vier ton voor de schatkist

Wie de avondklok overtrad, kon rekenen op een bekeuring van 95 euro. De Groningse boetes leveren de schatkist dus een bedrag op van 477.470 euro. Landelijk brachten de boetes ruim negen miljoen euro in het laatje.