Sloop voormalig SNS pand in Uithuizen gestart

Wethouder Eltjo Dijkhuis (rechts) nam een kijkje bij de sloop
Wethouder Eltjo Dijkhuis (rechts) nam een kijkje bij de sloop © Gemeente Het Hogeland
Er is begonnen met de sloop van het voormalig SNS-pand in Uithuizen. Het gebouw aan de Blink gaat weg, omdat de gemeente het centrum wil verbeteren.
Het gebouw is jarenlang gebruikt als bank. Daarna was de afdeling sociale zaken van de gemeente er gevestigd. Gedurende de realisatie van de haven werd het nog gebruikt als uitvalsbasis voor de aannemer.
Het pand maakt plaats voor nieuwe appartementen met daaronder commerciële ruimtes. De plannen hiervoor worden momenteel door de gemeente in samenwerking met een ontwikkelaar uitgewerkt. Het moet een beeldbepalend pand worden.

Vertraging sloop

De sloop heeft op zich laten wachten omdat de gas, water en elektriciteit eerst afgesloten moest worden. De weg naar het pand is, ter bescherming van de nieuwe bestrating, met zand en rijplaten afgedekt voor de afvoer van de puin. Als alles naar wens verloopt is de sloop eind mei klaar.

Centrum verbeteren

Wethouder Eltjo Dijkhuis die een kijkje kwam nemen bij de sloop is blij met de start van de sloop: 'Het centrum van Uithuizen is nog steeds volop in ontwikkeling al kosten sommige zaken meer tijd. Met de sloop zetten we weer een belangrijke stap in het verbeteren van de Blink.'
De gemeente werkt samen met de Handelsvereniging Uithuizen al langere tijd aan de vernieuwing van het centrum. Doel is om Uithuizen ook voor andere dorpen aantrekkelijk te maken om te komen winkelen en de zogeheten centrumfunctie te behouden en te versterken.
In 2019 is het nieuwe haventje aan de Blink in Uithuizen in gebruik genomen
In 2019 is het nieuwe haventje aan de Blink in Uithuizen in gebruik genomen © Archief Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

Andere dorpen

Naast Uithuizen zijn er ook centrumplannen in uitvoering in Bedum en Winsum. Deze plannen worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit het Nationaal Programma Groningen.