Dag van de Arbeid wordt gevierd met stoepkrijt op Grote Markt

Zo'n dertig mensen hebben zaterdag op de Grote Markt in Stad de Dag van de Arbeid gevierd.

Vertegenwoordigers van een aantal linkse organisaties brachten met stoepkrijt en spuitbus allerlei leuzen aan op de markt. Organisator Siewert Olthof hoopt dat de viering het begin is van een nieuwe linkse beweging.

Vooral jongeren doen mee

Het zijn vooral jongeren die deze eerste mei naar de Grote Markt zijn gekomen. ‘De mensen met wie wij hier de Dag van de Arbeid vieren, zijn afkomstig uit het klimaatactivisme en de vrouwenbeweging, maar ook anti-racisten en ook de vakbond zijn vertegenwoordigd,’ vertelt Olthof, terwijl een aantal demonstranten in een miezerige regen met stoepkrijt leuzen op de Grote Markt aanbrengt.

Met een spuitbus worden leuzen op de Grote Markt geschreven (Foto: René Walhout/RTV Noord)

Zingen van de Internationale

De tijden dat de Dag van de Arbeid vooral gevierd werd in bejaardentehuizen met toespraken en het zingen van de Internationale, lijken voorbij. ‘Ik weet niet of we hier vandaag de Internationale nog gaan zingen’, lacht Olthof. ‘Maar het is mooi om te zien dat er veel jongen mensen bij zijn. De nieuwe generaties groeien op met de klimaatcrisis, internationale oorlogen en ze zijn het beu. Ik denk dat daarom de beweging aan het groeien is.’

Meer over dit onderwerp:
groningen-stad binnenstadgroningen
Deel dit artikel:

Recent nieuws