De bijrijder

De eerste etappe van de Nordconnect trial deed me nog het meest denken aan het tv-programma De Bijrijder. In het programma kon de kijker meegenieten van een mooie tocht door stad of ommeland. Een camera op de bijrijdersstoel registreerde de beelden, meestal van tochten die je zelf nooit zou hebben gereden.
Vandaag was ik bijrijder van Albert Haan en Dick Michel. Het tweetal bestuurde met verve een Volvo 240 uit 1984. Ook de navigatie was dik in orde. Slechts een aantal keer moest de auto in de achteruit om de juiste koers weer terug te vinden.
Vanaf de achterbank sloeg ik het schouwspel gade. Vanzelfsprekend kwam ik zo af en toe met ongevraagd advies. Ach, u kent dat wel, jezelf nuttig proberen te maken en bovenal het gevoel hebben het altijd beter te weten. Niets van dat alles, natuurlijk. Wie geen kaarten voor zijn neus heeft moet zijn mond houden, zo simpel is dat.
Zoals ik al zei, mijn rol vandaag was die van bijrijder. In stilte genoot ik van de prachtige natuur die het Hertzgebied in Duitsland heeft te bieden. Een tocht die ik nooit van mijn leven zou hebben gemaakt. Eigenlijk net een beetje zoals bij de meeste kijkers van De Bijrijder.