Steeds meer mensensmokkel bij aanmeldcentrum Ter Apel

De Marachaussee controleert een vrachtwagen van mensensmokkelaars
De Marachaussee controleert een vrachtwagen van mensensmokkelaars © Nicole Boelens/Archief RTV Noord
De Koninklijke Marechaussee heeft dit jaar al dertig gevallen van mensensmokkel ontdekt in de omgeving van het aanmeldcentrum voor asiel in Ter Apel. Mensensmokkelaars kiezen steeds vaker voor een route met Ter Apel als bestemming.
Het aantal gevallen van mensensmokkel rond het aanmeldcentrum in Ter Apel is ook vorig jaar flink gestegen, meldt De Telegraaf. In 2020 verrichtte de grenspolitie 45 aanhoudingen voor mensensmokkel. Dat komt neer op een derde van alle aanhoudingen voor mensensmokkel in Nederland.
In totaal werden er in Nederland 123 gevallen van mensensmokkel ontdekt, veertig procent meer dan een jaar eerder (89).

Bendes

In De Telegraaf zegt een leidinggevende van de marechaussee dat er de afgelopen maanden wekelijks twee tot drie mensensmokkelaars worden opgepakt. Dit jaar staat de teller op dertig. 'Ze smokkelen wanhopige mensen als gevoelloze handelswaar. Vaak gebeurt dat onder mensonterende omstandigheden.'
De smokkel wordt vaak gefaciliteerd door bendes die veel geld verdienen met het organiseren van overtochten, schrijft RTV Drenthe. Vluchtelingen worden vaak voor de poort van het aanmeldcentrum in Ter Apel afgezet, het startpunt voor de asielaanvraag in de Europese Unie.

Valse documenten

Een deel van de asielaanvragers probeert zich met vervalste documenten aan te melden, in Ter Apel werden er afgelopen jaar 173 valse documenten onderschept.