Kijk terug: kransleggingen in Stad en herdenkingen in Veendam

De Dodenherdenking verloopt dit jaar opnieuw anders dan anders vanwege de coronacrisis. Zo mag er geen publiek bij zijn. RTV Noord zendt de herdenking vanavond live uit en was overdag bovendien live bij een drietal kransleggingen in Groningen.

De eerste kranslegging op de Noorderbegraafplaats, die om 10.40 uur was, kun je hieronder terugzien. Bij deze herdenking plaatsten Christiaan Brinkhuis en Chaja Wolf van de stichting Herdenking 4 Mei Groningen een krans:

Om 12.35 uur was er een kranslegging in het tijdelijke stadhuis aan de Radesingel. Dat gebeurde bij foto's van twee plaquettes die aan het Stadhuis hangen, dat momenteel wordt verbouwd. Er werden kransen geplaatst voor zowel de Canadese soldaten die sneuvelden bij de bevrijding als voor zes omgekomen raadsleden. Hieronder is de plechtigheid terug te zien:

Een andere kranslegging dinsdag was om 15.00 uur bij het Swintmonument op het Linnaeusplein. De uitzending werd gepresenteerd door Eva Hulscher en is hieronder terug te kijken:

Ook in de gemeente Veendam werden op verscheidene plaatsen herdenkingen gehouden:

Dodenherdenking Martinikerk

Dinsdagavond zonden we de Dodenherdenkingen in Groningen en Appingedam live uit via televisie, radio en onze app en website.

Burgemeester Koen Schuiling sprak de Groningers toe vanuit de Martinikerk. Daarna liep de burgemeester samen met de Commissaris van de koning René Paas en leden van Stichting Herdenking 4 Mei vanuit het Provinciehuis naar St. Joris monument.

Daar legden commissaris van de koning Paas en burgemeester Schuiling na de twee minuten stilte om 20.00 uur een krans.

Tijdens de twee minuten stilte schakelden we ook live met de herdenking in Appingedam, één van de laatst bevrijde plekken tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Vrijheid met een zwarte rand

Aansluitend op de herdenking zond RTV Noord de documentaire 'Vrijheid met een Zwarte Rand' van Liefke Knol uit.

In de film vertellen Joodse overlevenden van de oorlog hoe zij de bevrijding ervaren hebben en hoe ze daarna moeizaam de draad van het leven weer opgepakt hebben. Het verdriet over zoveel vermoorde dierbaren werd weggestopt; de deur naar het verleden dichtgegooid om door te kunnen gaan. Maar de oorlog bleef altijd aanwezig, ook voor jongere generaties.

Lees ook:
- Hoe herdenken de gemeenten op 4 mei?

Deel dit artikel:

Recent nieuws