Tegenstanders zoutwinning in de Veenkoloniën stappen naar de rechter

De Nedmag-locatie in Veendam
De Nedmag-locatie in Veendam © Google Street View
De directie van zoutwinner Nedmag uit Veendam is blij dat het ministerie van Economische Zaken definitief groen licht heeft gegeven voor het winnen van zout tot 2045. Tegenstander Stop Zoutwinning staat er anders in. De stichting stapt naar de Raad van State.
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat maakte vorige week bekend dat Nedmag definitief door kan tot 2045. Dit tot tevredenheid van Nedmag-directeur Bert-Jan Bruning.

'Zorgvuldig proces van tweeënhalf jaar'

'Dit is een zorgvuldig proces geweest van ongeveer tweeënhalf jaar', stelt hij. 'Gedurende die periode heeft het ministerie zich uitgebreid laten adviseren en met veel partijen om tafel gezeten om tot een goed besluit te komen. We zijn blij dat de minister grotendeels instemt met onze plannen en deze als verantwoord voor mens en milieu heeft beoordeeld, we hebben als organisatie hard gewerkt aan de onderbouwing van de plannen.'

'Wij geloven niet meer op hun blauwe ogen'

Stichting Stop Zoutwinning verzet zich al langere tijd met hand en tand tegen de zoutwinning in de Veenkoloniën en is van plan juridische stappen te ondernemen.
'Het is niet verrassend, maar wel teleurstellend', laat woordvoerder Jan Pierre Dessart van de stichting weten. 'Zowel Nedmag als het ministerie hebben op geen enkele wijze aangetoond dat de zoutwinning veilig zou kunnen. En wij geloven ze allang niet meer op hun blauwe ogen. Wij trekken zonder enige twijfel naar de Raad van State.'

Samenwerking

De stichting vindt dat de minister economische belangen boven bewonersbelangen worden gesteld. Dessart staat in nauw contact met Jakoba Gräper uit Borgercompagnie, die zich eveneens al jarenlang verzet tegen de zoutwinning in het gebied. Zij overwegen zich aan te sluiten bij Stop Zoutwinning om de stap naar de Raad van State te zetten.