Wel of geen zomervakantie boeken? 'Iedereen wacht nog af'

Een zomervakantie boeken? Of toch nog even wachten? Reisbureaus merken dat iedereen wacht op het advies van de overheid. Over een week komt er duidelijkheid.

Langzaam maar zeker lijkt er meer mogelijk te worden als het gaat om reizen naar het buitenland. Diverse landen laten toeristen toe als zij een negatieve test of vaccinatiebewijs kunnen tonen. Zo wordt gekeken of Amerikanen onder deze voorwaarden weer naar Europa mogen vliegen.

'We wachten met smart af', zegt Gerda Klooster van Klooster Reizen. 'Er zijn goede berichten, maar het moet nog wel gebeuren.' Eerder hoopte zij dat er vanaf 1 juni weer het een en ander mogelijk was. Met het uitstellen van het advies, schuiven de verwachtingen van Klooster ook op. 'Als er volgende week een advies komt, dan neig ik naar 15 juni.'

Ook TUI laat weten de landelijke richtlijnen te volgen. Het feit dat sommige landen Noord-Nederland als gebied met minder risico zien, maakt volgens een woordvoerder geen verschil. 'Dat er andere landen zijn die uit bepaalde regio’s van Nederland wel gasten zouden willen ontvangen is interessant, maar dat doet nog steeds niets af aan een algemeen geldend uitreisadvies.'

'Run op last-minutes'

Maar wat gebeurt er als de reiswereld weer deels van het slot gaat? Landelijke reisorganisaties verwachten dat er een run op last minutes komt. Corendon-baas Steven van der Heijden voorspelt in het AD dat normaal gesproken zestig tot zeventig procent van de vakanties een half jaar van tevoren worden geboekt. Al die boekers gaan dat volgens hem straks last minute doen.

Klooster waagt zich nog niet aan dergelijke afspraken. Ook niet over de prijsstijging die grote reisorganisaties verwachten vanwege het spel tussen vraag en aanbod.

Wat zijn jouw plannen?

Wij zijn nieuwsgierig wat jouw plannen zijn voor de zomervakantie. Laat het ons weten via onderstaande enquête.

Meer over dit onderwerp:
coronavirus zorg
Deel dit artikel:

Recent nieuws