Midden-Groningen zet struikelstenen op digitale kaart

Een voorbeeld van vier Stolpersteine, ter illustratie
Een voorbeeld van vier Stolpersteine, ter illustratie © Beppie van der Sluis/RTV Noord
Een speciale website met daarop de verhalen achter de 45 struikelstenen in de gemeente Midden-Groningen is dinsdagochtend online gegaan.
In de gemeente liggen op dit moment 45 Stolpersteine, die ook wel struikelstenen worden genoemd. Ze zijn verdeeld over Zuidbroek, Noordbroek, Muntendam, Scharmer, Woudbloem, Froombosch en Sappemeer.
Elke steen geeft het verhaal weer van van een oorlogsslachtoffer van het nationaal socialisme tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. De stichting herdenkingsstenen Midden-Groningen heeft de verhalen achter de stenen verzameld en digitaal beschikbaar gemaakt via deze website.

Nog 164 stenen

De stichting is vorig jaar begonnen met een inventarisatie en daaruit blijkt dat er nog 164 struikelstenen toegevoegd moeten worden. De stichting gaat de komende tijd aan de slag met het historisch onderzoek om de namen en de verblijfplaatsen van de omgebrachte Joodse inwoners en oorlogsslachtoffers in onze gemeente te verifiëren.
Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: 'Het zijn kleine gedenksteentjes, maar er gaan grote verhalen achter schuil. Het is van belang dat in Midden-Groningen Joodse inwoners die tijdens de oorlog op zo’n gruwelijke wijze om het leven zijn gekomen, op deze manier worden herdacht op de plek waar ze gewoond hebben. Daarmee worden ze nooit vergeten.'

Bedenker Stolpersteiner

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig is de bedenker van de Stolpersteine. Hij krijgt de opdracht om de herdenkingsstenen te vervaardigen. De struikelstenen zijn van beton en op de kop zit een messing plaatje, waarin de gegevens van het slachtoffer, zoals naam, geboortejaar, datum van wegvoering, datum van overlijden, het concentratiekamp of fusilleerplaats zijn gegraveerd.
De gemeente plaatst in overleg met de stichting de stenen op de plek waar de omgebrachte mensen gewoond hebben.