Ommetje of bloemenveld? Midden-Groningen overladen met ideeën voor NPG-geld

Het gemeentehuis van Midden-Groningen in Hoogezand
Het gemeentehuis van Midden-Groningen in Hoogezand © Venema Media
De gemeente Midden-Groningen heeft vier projecten uitgekozen die worden gerealiseerd met geld uit het Nationaal Programma Groningen. Inwoners kwamen met talloze ideeën op de proppen en dat verraste de gemeente positief.
De ideeën stroomden binnen nadat de gemeenteraad eind maart het project Hart voor Aigenhaid lanceerde. Daarbij werd opgeroepen om leuke initiatieven te verzinnen met 20.000 euro, beschikbaar gesteld vanuit het Nationaal Programma Groningen (NPG).

'Gerekend op 10 tot 15 ideeën'

De oproep leverde de gemeente 31 ideeën op. En dat was boven verwachting. 'Op basis van de ervaringen van andere gemeenten, hadden we op tien tot vijftien ideeën gerekend', vertelt Erianne van der Burg, voorzitter van de begeleidingscommissie.
Van de 31 ideeën voldeden er vier aan alle eisen. Het gaat om een bloemenveld bij seniorencomplex Hooge Horst in Hoogezand, een dorpsommetje in Westerbroek, 'E-step naar je toekomst in Midden-Groningen' en Vos en Bos 2.0 in Hoogezand-Sappemeer.
Het kost meer dan 20.000 euro om al deze projecten uit te voeren, maar omdat de begeleidingscommissie vindt dat goede plannen beloond moeten worden, stelt zij in totaal 57.000 euro beschikbaar.

Definitief besluit

De inzenders van de vier winnende ideeën kunnen hun initiatief toelichten tijdens de raadsvergadering van 24 juni, wanneer de raad ook een definitief besluit neemt over het budget voor de ideeën.
Met de 27 ideeën die de eindstreep niet gehaald hebben, wordt - helaas voor de inzenders - vooralsnog niets gedaan. Volgens de begeleidingscommissie worden plannen die nu niet voldoen aan de eisen meegenomen in het vervolgtraject of weggezet in een van de dorps- of wijksplannen. Ze maken daarmee onderdeel uit van de 5% die eerder door de raad is gelabeld voor initiatieven vanuit de samenleving.