Politie: duivendoders roeivereniging Gyas moeten zich melden (update)

Het pand van de Groninger studentenroeivereniging Gyas
Het pand van de Groninger studentenroeivereniging Gyas © Marco Grimmon/RTV Noord
De politie wil dat de twee Gyas-leden die rond het botenhuis van de Groninger studentenroeivereniging duiven doodschoten zich zo snel mogelijk op het politiebureau melden.
De daders krijgen eerst de kans zich vrijwillig te melden. Doen ze dat niet, dan zal de politie ze actief oproepen om naar het politiebureau te komen. Agenten hebben inmiddels contact gezocht met Gyas om de identiteit van de betrokken leden te achterhalen.
'Dat is vrij eenvoudig, aangezien de heren herkenbaar op de foto staan', zegt een woordvoerder.
Het botenhuis van Gyas
Het botenhuis van Gyas © Marco Grimmon/RTV Noord
De politie wil onder meer van de leden weten om wat voor wapen het gaat en of ze toestemming hadden om de duiven dood te schieten. Het afschieten van duiven is verboden. De dieren zijn beschermd door de Wet natuurbescherming, met uitzondering van de verwilderde postduif, die 'op een humane manier' weggejaagd of gevangen mag worden. Volwassenen hoeven geen vergunning te hebben voor het bezitten van een luchtdrukwapen.

Bestuurslid gaf toestemming

Een bestuurslid van Gyas gaf toestemming voor het doodschieten van de duiven omdat de vereniging last had van de dieren, meldt de roeivereniging in een zojuist uitgebrachte persverklaring. ‘De poten van duiven en duivenpoep kunnen grote schade veroorzaken aan de boten, die tienduizenden euro’s per stuk kosten.’
De vereniging zegt het incident te betreuren ‘en biedt hiervoor haar excuses aan’. Het betreffende bestuurslid en de twee jongens hebben volgens de verklaring ‘een gepaste straf’ gekregen. Wat voor straf dit is, maakt de roeivereniging niet bekend. Gyas laat weten volledig mee te werken aan het politieonderzoek.

Ophef

Deze week lekte een foto uit waarop leden van de Groninger studenten-roeivereniging met een aantal dode duiven en een luchtdrukgeweer poseren in het botenhuis van de club. De foto werd gepubliceerd op stadsblog Sikkom en zorgde voor veel ophef op sociale media.
Tweede Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij van de Dieren noemt de daad van de Gyas-leden op Twitter een 'laffe actie':
Dit bericht is aangevuld met een nieuwe verklaring van Gyas.