Onderzoek naar kwetsbaarheid ouderen in noordelijke provincies tijdens en na pandemie

Ouderen zijn extra kwetsbaar tijdens de pandemie
Ouderen zijn extra kwetsbaar tijdens de pandemie © Matthias Zomer/ Pexels
Wat voor effect heeft de coronapandemie op ouderen? Naar die vraag doen de Hanzehogeschool Groningen, NHL Stenden Hogeschool, het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het RIVM onderzoek.
In het onderzoek, dat de naam 'Tegengaan van frailty bij thuiswonende ouderen tijdens een pandemie' draagt, wordt onderzocht hoe het met de kwetsbaarheid van ouderen in de noordelijke provincies gesteld is in de pandemie.

Onderzoek ook na pandemie

Het onderzoek wordt uitgevoerd vanuit FAITH research, een onderdeel van het SIA SPRONG programma. Dit programma stimuleert samenwerking tussen hogescholen en onderzoeksgroepen. FAITH research is een initiatief van de Hanzehogeschool en NHL Stenden.
Regieorgaan SIA stelt een subsidie van 150.000 euro beschikbaar voor het onderzoek. De subsidie zorgt ervoor dat FAITH research in staat is om zowel tijdens als na de pandemie onderzoek te doen naar de veranderingen in kwetsbaarheid.

Lifelines

Voor dit onderzoek wordt onder meer gebruik gemaakt van de gegevens die Lifelines verzameld heeft. Lifelines begon in maart 2020 met een onderzoek naar het coronavirus en is nu ook bij dit onderzoek betrokken.
Uit een eerder onderzoek van Lifelines kwam al naar voren dat één op de acht ouderen kwetsbaar was. Hier ging het vooral om sociale kwetsbaarheid.