Schiermonnikoog maakt opnieuw bezwaar tegen gaswinning

Protest tegen de gaswinning op Schiermonnikoog
Protest tegen de gaswinning op Schiermonnikoog © RTV Noord
Geen gaswinning boven Schiermonnikoog. Dat standpunt gaat de gemeente opnieuw kenbaar maken aan het Rijk, omdat er een nieuwe stap is gezet in het verlenen van toestemming voor gasboringen.
De zogeheten ontwerpbesluiten zijn eind april ter inzage gelegd. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil gasproducent ONE-Dyas vergunningen verlenen voor het in productie nemen van het gasveld in de Noordzee. Dat ligt twintig kilometer ten noorden van de eilanden Borkum, Rottumerplaat en Schiermonnikoog.
Het college van burgemeester en wethouders gaat een zienswijze indienen naar aanleiding van deze ontwerpbesluiten. Tot donderdag 3 juni kan er bezwaar gemaakt worden.
Het gasveld boven de Waddeneilanden
Het gasveld boven de Waddeneilanden © ONE-Dyas

Tegengeluid

'Gaswinning is niet meer van deze tijd en zou niet moeten plaatsvinden zo dicht bij het laatste ongerepte natuurgebied van Nederland, dat bovendien Natura-2000gebied, UNESCO Werelderfgoed én Nationaal Park is', laat het college van burgemeester en wethouders weten. 'Het is tijd dat de rijksoverheid besluit om de Waddenzee, Noordzeekustzone en het directe gebied daaromheen écht te beschermen.'

Eerste platform volledig op windenergie

Ook ligt de ontwerpvergunning voor de installatie van een pijpleiding en elektriciteitskabel van het boorplatform ter inzage. Het platform boven Schier wordt het eerste offshore-gasbehandelingsplatform in de Noordzee dat volledig draait op windenergie. Hiervoor wordt een kabel gelegd naar het nabijgelegen Duitse windpark Riffgat.

Protesten

De gemeenteraad van Schiermonnikoog sprak zich in oktober 2017 al uit tegen deze gaswinning. Ook zijn er meerdere protesten van inwoners op het eiland geweest tegen de boringen.
Er komt op dit moment veel op het eiland af. Zo willen TenneT en het Rijk een stroomkabel aanleggen onder Schiermonnikoog voor een nieuw windpark op zee.