'Laat Groningen een belangrijke rol spelen na de coronacrisis’

Koen Schuiling
Koen Schuiling © RTV Noord
Onder de naam het Akkoord van Groningen leggen overheden, onderwijs en het UMCG een Gronings bod neer op de formatietafel. Groningen wil een bijdrage leveren aan het herstel van Nederland na de coronacrisis en ziet kansen voor het oplossen van de klimaatcrisis.
De gemeente en provincie Groningen, het UMCG, de RUG, de Hanzehogeschool en mbo-instellingen zeggen dat het Akkoord van Groningen Nederland en Groningen helpt, omdat het banen en economische vooruitgang oplevert.

Wat vraagt Groningen van Den Haag?

Groningen vraagt van Den Haag investeringen in de waterstofeconomie, in Campus Groningen, een regionaal preventiefonds en in het langlopende bevolkingsonderzoek Lifelines.
‘Groningen is de zesde stad van Nederland’, zegt burgemeester Koen Schuiling, voorzitter van het Akkoord van Groningen. Hij schetst de ‘metropoolregio Groningen als motor voor de nieuwe Europese waterstofeconomie en de proeftuin voor een gezond en vitaal leven na corona. Daarmee lossen we wereldwijde problemen op’.

Vervolg op andere plannen

Het Akkoord van Groningen volgt op het Deltaplan voor het Noorden: het voorstel om Den Haag te laten investeren in de Lelylijn, Nedersaksenlijn en het bestaande spoor tussen Groningen en Zwolle. Daar staat tegenover dat de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland zeggen 220.000 extra woningen te kunnen bouwen om de woningnood op te lossen. De regio vraagt daarvoor een investering van bijna tien miljard euro.

'Nationale actieagenda voor het Noorden'

Het Akkoord van Groningen richt zich op andere dossiers en vraagt Den Haag allereerst om Groningen als dé waterstofregio van Nederland aan te merken. Ook wil Groningen te boek komen te staan als experimenteerregio voor de zorg van de toekomst.
‘Eigenlijk vragen we betrokkenheid van onze regio bij de plannen om Nederland er weer bovenop te helpen na de coronacrisis en ook verder bij de ontwikkeling van ons land. Groningen wil een rol daarin’, zegt Schuiling. ‘Het is nu allemaal heel erg gefocust op de Randstad en de potentie van de regio wordt niet voldoende benut. Wij hebben als Groningen veel te bieden. Het is belangrijk om dat onder de aandacht te brengen.’
Volgens Schuiling gaat het niet direct om geld. ‘We zitten al vrij goed in Haagse en Europese fondsen. Wij willen vooral ons partijtje meeblazen.’
De noordelijke overheden, onderwijsinstellingen en zorginstelling UMCG starten daarom de campagne ‘Hallo Horizon’, om Den Haag te laten zien welke rol metropoolregio Groningen kan spelen na de coronacrisis en bij het aanpakken van klimaatproblemen. De partijen spreken van een ‘nationale actieagenda voor het Noorden'.
Bekijk hieronder de campagne Hallo Horizon: