Vrijwilligers maken tuinen in Stad weer toonbaar: 'We doen ons best'

Harco Lanenga voor zijn tuin, waar de studenten werken
Harco Lanenga voor zijn tuin, waar de studenten werken © Wiebe Klijnstra/RTV Noord
'Het lukt mij eigenlijk niet meer, mijn vrouw ook niet meer. Dit is fantastisch!' De tuin van de 82-jarige Harco Lanenga uit stadswijk Vinkhuizen werd zaterdag door vier studenten opgeknapt.
Dat gebeurde voor het project Sociaal Tuinieren, waarvoor vier slecht onderhouden tuinen worden aangepakt. Het is onderdeel van een pilot, die draait met vrijwilligers. Het doel: blije bewoners, mooiere tuinen en minder eenzaamheid door contacten tussen vrijwilligers en bewoners.

'Er wordt echt iets moois gedaan'

'Mensen die hulp nodig hebben, krijgen het van mensen die dat willen geven', legt coördinator Babette Versloot uit.
'Vrijwilligers hebben een gezellige dag, maar er wordt ook echt iets moois gedaan. Er zijn best wel wat tuintjes en mensen die hulp kunnen gebruiken. Er komen nu ook mensen naar ons toe: komen jullie ook een keertje naar ons? Leuk hoe dat begint te leven in de wijk. Maar het loopt altijd via een hulpverlener, zoals het WIJ-team.'

Twee linkerhanden

'We dachten: we gaan iets leuks doen voor de buurt. We doen ons best', zegt Roos Schuttinga, een van de studenten. En hoewel twee van de vier aangeven dat ze 'twee linkerhanden' hebben, gaat het volgens student Renze van Wieringh 'aardig goed'.