FC Groningen wint thuis van NAC

GRONINGEN - FC Groningen heeft in de Euroborg de laatste competitiewedstrijd van het seizoen gewonnen van NAC Breda. Vlak voor rust maakte Andreas Granqvist de enige treffer.
Eerste helft

Na een kwartier spelen kwam FC Groningen met een mooie aanval. Fredrik Stenman gaf de voorzet voor Koen van de Laak, die op doel schoot, maar de keeper van NAC bracht redding voor de gasten. In de negentiende minuut trok scheidsrechter Nijhuis een gele kaart voor Andreas Granqvist wegens een overtreding op NAC-aanvaller Anthony Lurling.
Na ruim twintig minuten spelen werd Marcus Berg onderuit gehaald en kreeg FC Groningen een vrije trap. Zoals gebruikelijk werd deze genomen door Danny Holla, maar zonder trefzeker te zijn. Even later trok Nijhuis ook de gele kaart voor Ellery Cairo na een ruwe overtreding op Goran Lovre. De verdediging van de Groningers liet het na een half uurtje spelen even afweten, waardoor Kees Kwakman van NAC tot een schot op doel kwam, maar deze miste richting.
Zo'n tien minuten voor rust kreeg ook Marcus Berg, tot tweemaal toe, de kans op de openingstreffer, maar beide keren was keeper Ten Rouwelaar spelbreker voor de FC. Vlak voor rust bouwden de Groningers een nieuwe aanval op en kreeg verdediger Andreas Granqvist de bal toegespeeld van Koen van de Laak. Dit met de bedoeling om voor te zetten, maar Granqvist ging zelf op pad en knalde de bal hard langs Ten Rouwelaar in het net.

Tweede Helft

De ploeg uit Breda begon de tweede helft met een wissel. Joonas Kolkka moest eruit, ten faveure van Martijn Reuser. Vijf minuten daarna kreeg Sepp de Roover een kans, maar zijn schot werd door de keeper van NAC tegengehouden. In de 53e minuut tikte Holla met zijn elleboog in het gezicht van Nordin Boukhari, maar Nijhuis zag er geen overtreding in. Vijf minuten later kwam een goede kans voor NAC; Lurling legde de bal neer voor Boukhari, die uithaalde, maar Luciano zat er weer op een prachtige manier tussen.
Vervolgens was ook Ten Rouwelaar de redder, maar dan voor NAC. Hij stopte een schot van Stenman. De Zweed kreeg een paar minuten later zijn tweede kans, toen hij vrij bij de tweede paal op doel mocht schieten, maar de bal ging wild voor langs. In de 79e minuut was NAC dicht bij een doelpunt, maar Luciano zat er opnieuw net tussen.
In de 78e minuut werd Garcia gewisseld voor Paul Matthijs, zodat hij nog enkele minuten voor FC Groningen mocht spelen. Tien minuten voor het einde kwam de volgende tegenslag voor NAC. Cairo kreeg zijn tweede gele kaart gepresenteerd, nu wegens grof taalgebruik, en moest met rood het veld af. De club uit Breda creëerde vervolgens geen kans meer op een gelijkmaker.

Playoffs

Trainer Ron Jans vertelde voor de wedstrijd dat hij hele goede verwachtingen had. De FC had weinig te verliezen. De club was al verzekerd van de zesde plek. NAC speelde voor een plek bij de playoffs. Dat is ondanks het verlies gelukt, omdat ook Vitesse en FC Utrecht punten lieten liggen.
Door de winst is FC Groningen de reguliere competitie geëindigd met 56 punten. De club speelt in de playoffs tegen de nummer negen, FC Utrecht. Maandag wordt duidelijk wanneer er wordt gespeeld.

Bijzonder

Het was de laatste competitiewedstrijd voor basisspeler Evgeniy Levchenko en Paul Matthijs, die nog even mocht invallen. Ook voor keeper Luciano da Silva was het een bijzondere wedstrijd.
Hij hield voor de 17e keer zijn doel schoon. Daarmee evenaarde hij het record van Patrick Lodewijks. Wel scherpte Luciano een ander record aan. Nog nooit kreeg een doelman van FC Groningen minder dan 37 doelpunten tegen in de Eredivisie. Luciano is de eerste met 36 tegentreffers.

De feiten

De opstelling van FC Groningen:
Luciano da Silva; Sepp de Roover, Ondrej Svejdik, Andreas Granqvist en Fredrik Stenman; Koen van de Laak, Danny Holla, Goran Lovre ('63 Femi) en Evgeniy Levchenko; Marcus Berg ('88 Tim Matavz) en Gonzalo García ('79 Paul Matthijs).
De opstelling van NAC Breda:
Jelle ten Rouwelaar; Tyrone Loran, Rob Penders, Patrick Zwaanswijk ('70 Csaba Fehér) en Patrick Mtiliga; Joonas Kolkka ('46 Martijn Reuser), Tommie van der Leegte, Kees Kwakman en Ellery Cairo; Anthony Lurling en Nourdin Boukhari ('70 Donny Gorter).
Scheidsrechter: Bas Nijhuis
Toeschouwers: 22.000
Geel: '19 Granqvist, '30 Cairo, '85 Cairo
Rood: '85 Cairo