Koningin Máxima in Bourtange voor muziekles op scholen

Koningin Máxima tijdens het bezoek aan Bourtange
Koningin Máxima tijdens het bezoek aan Bourtange © RTV Noord
Ruim 8000 kinderen op basisscholen in Oost-Groningen krijgen binnenkort structureel muziekles op school. Dat heeft Koningin Máxima maandag in Bourtange bekendgemaakt.
Máxima was maandag te gast in de vesting. Als erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas zet ze zich in voor structureel muziekonderwijs op basisscholen in het Noorden.
Het bezoek van de koningin aan Bourtange is onderdeel van de campagne ‘50dagenmuziek’ van de stichting, ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de koningin. Na het bezoek dankte Máxima de organisatie en verzekerde de aanwezigen dat het niet de laatste keer was dat ze in Bourtange op bezoek was. 'Heel veel dank en ik kom terug voor mijn zestigste.'
Koningin Maxima bezoekt Bourtange

Meer muziekonderwijs in Oost-Groningen

Onderdeel van het bezoek is het MuziekAkkoord Groningen-Oost. In dit convenant staat welke organisaties zich in Oost-Groningen moeten inzetten voor structureel muziekonderwijs op alle basisscholen en hoe ze dat gaan doen.
Ruim 8000 Groningse kinderen krijgen hierdoor binnenkort structureel muziekles op school, door de samenwerking van onder meer Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen (SOOOG), Stichting Kunst en Cultuur en Cultuurhuis De Klinker.
Koningin Máxima bekijkt een optreden bij de molen in Bourtange
Koningin Máxima bekijkt een optreden bij de molen in Bourtange © Elwin Baas/RTV Noord

Stad Groningen doet het goed

De Stad Groningen loopt wat het muzikale akkoord betreft al een aantal jaren voor op de regio Oost-Groningen. Daar is de afgelopen vier jaar geprobeerd om samen met de PABO, het conservatorium, de kinderopvang en het reguliere onderwijs kinderen enthousiast te maken voor muziek. Volgens wethouder Paul de Rook van gemeente Groningen is dat 'aardig gelukt', maar is er nog wel werk aan de winkel.

Optredens van noordelijke artiesten

Tijdens het bezoek van Máxima aan de vesting traden maandag verschillende artiesten uit het Noorden op in de vesting. Zo lieten de Friese Elske deWall en Hannah Mae uit Drenthe van zich horen en trad de Groningse muziekleraar Michael Hiariej op met zijn schoolband. Ook de drie jonge Drentse zangeressen Jillis, Lianne en Norah gaven een optreden.

'Ze bleef praten met de kinderen'

Michael Hiariej is vakdocent muziek bij de basisschool De Rietzee in Stad en hij mocht met zijn leerlingen de koningin ontmoeten. Voor de officiele handeling sprak hij nog even met Máxima. 'Dat was heel bijzonder en heel bizar. Na een kort gesprek met de kinderen moest ze eigenlijk weg, maar ze bleef gewoon praten met de kinderen. Dat vond ik heel bijzonder.'
Ook zijn leerlingen vonden het heel speciaal om de koningin te ontmoeten. 'Als je ziet wat het met een kind doet, dat is heel mooi om te zien', zegt Hiariej. 'Je hoort ook van de kinderen: 'Dit ga ik nooit vergeten' en 'Ik ben heel trots op mezelf.' Dat is heel bijzonder.'
Hiariej mocht Maxima ontmoeten